Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 20:14 1 853 6

Как точно ни вреди прекомерната консумация на пържени картофи?

  • картофи-
  • пържени картофи-
  • пържени картофки-
  • вреда-
  • пържена храна

Гастроентеролог посочи вредите от пържените картофи

Как точно ни вреди прекомерната консумация на пържени картофи? - 1
Снимка: Shutterstock

Пържените картофки са изкушаваща, вкусна и любима храна на мнозина, а вариантите за ястия с тях са неограничени. Дали ще са в бургер, като гарнитура за друго ястие, или просто поръсени с малко сирене или кетчуп, те са консумирани от милиони хора по света.

Въпреки това всеки знае, че те, както и всяка пържена храна, не е особено полезна за здравето ни.

Гастроентерологът Диляра Лебедева предупреди за вредните ефекти от яденето на пържени картофи. Според нея тяхната консумация може да се превърне във фактор за преждевременно стареене, пише zdrave.to.

Вредите от пържените картофки

Факт е, че поради гликацията на колагена след яденето на тази храна могат да се появят подпухналост, бръчки, повишена пигментация и отпуснат контур на лицето. Затова лекарят препоръчва да се избягват десерти и ястия, които съдържат крайни продукти с напреднала гликация. И това важи особено за пържените картофи. Крем брюлето, всички десерти и тестени изделия също оказват този ефект.

За да запазите младостта си, трябва да добавите към диетата си домашно приготвени ястия от качествени съставки, да дъвчете старателно храната си, да пиете повече вода и да не се лишавате от сън, съветва още гастроентерологът.

Крайните продукти на напредналото гликиране (AGEs) са вещества, които се образуват, когато протеинови и захарни молекули се комбинират и нагряват при високи температури. Възниква реакция, в резултат на която се появяват AGEs - тоест увредени протеини с изменена структура. Всеки ден се сблъскваме с тези молекули.

Помислете за печеното месо особено с добавяне на сос, съдържащ захар – благодарение на соса се образува коричка; той придава плътност, промяна на цвета и аромата. Същото се отнася и за вареното кондензирано мляко (в случая се наблюдава промяна на вкуса, цвета и вискозитета).

Този процес не се случва само във вашата фурна. Той присъства постоянно в тялото. Освен при по-ниска температура стандартните 36,6 градуса по същия начин задействат процеса на взаимодействие между захарта, която ядете, както и протеините, които изграждат тялото ви. Всичко това се случва и в тялото, но много по-бавно.

Всичко, което значително повишава съдържанието на крайни продукти на напреднала гликация в тялото, ускорява стареенето на тялото. На първо място това е захар и бързи въглехидрати - бързо хранене, сладкиши и брашно.

Те увеличават броя на AGEs в тялото. Храни, пържени или печени при температура над 120 градуса също попадат в тази категория. Но също така е важно да запомните, че крайните продуктите на напреднало гликиране присъстват и при приготвянето на здравословни храни.

Например, изследване, проведено от американски учени през 2013 г., идентифицира продукти с най-високо съдържание на AGE след термична обработка при температури над 120 градуса. Те включват сусамово масло, зехтин, кедрови ядки, зехтин, кашу, телешко, пилешко, пармезан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сащисан кравар

    14 4 Отговор
    Яжте само полезна американска храна бургери от синтетично месо, картофки в палмово масло и кока кола без захар, мммм

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ти си

    12 2 Отговор
    Абе направо нищо нее яжте и ще си умрете в превъзходно здраво и младо тяло.....
  • 4 шнорхел

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "сащисан кравар":

    Бургерите от Макдото са по-малко вредни, отколкото баниците и кифлите с палма, които бълват бегейските улични пекарни.

    Коментиран от #5

  • 5 Мдаааа..

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "шнорхел":

    Затова 1 милион хора са с ракови заболявания на територията!
  • 6 Колко високи температури?

    2 1 Отговор
    При печенето на брюлето към края температурата в него се повишава до 75-80 градуса.