Отидете към основна версия

13 864 11

Ferrari плаща €2 млрд. за независимост от FIAT

  • ferrari-
  • fiat
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) разчита да получи 2,25 милиарда евро от Скудерията, като за тази сума производителят на суперкари ще извоюва своята независимост от концерна. Информацията е на Bloomberg, които се позовават на високопоставен източник от компанията.
 
По-рано експерти от FCA оцениха марката Ferrari на сумата от 15 млрд щатски долара, като тогава Серджо Маркионе заяви, че италианската марка не се продава и никога няма да бъде продадена. Сега обаче според шефа на FCA през пролетта на 2015-а на борсите ще бъдат пуснати 10% от акциите на Ferrari.
 
80-процентният пакет от акции пък ще бъде разпределен между сегашните акционери на FCA. Останалите 10% ще останат собственост на вицепрезидента на италианската марка Пиеро Ферари. Пиеро е син на легендата Енцо Ферари и на този етап въобще не планира да продава своя дял от акции.
 
По информация на Reuters, получените средства от подразделението Ferrari ще са част от плана на FCA за привличане на нови инвестиции. Според този план се предвижда пускането на конвертируеми облигации на стойност 2.5 млрд долара, като наред с другите предвидени мерки се предвиждат приходи за FCA в размер на над 4 млрд евро.
 
Средствата ще бъдат изразходвани за реализацията на петгодишна стратегия за развитие на концерна, точните параметри на която се очаква да бъдат оповестени през месец май, следващата година. Очакванията са за съществено разширяване на конвенционалната моделна гама и респективно увеличаване на продажбите.
 
Благодарение на независимостта на Ferrari, от Fiat Chrysler Automobiles се надяват да увеличат значително продажбите си, като смелите им цели са да достигнат по продажби световните лидери в автомобилостроенето Toyota, Volkswagen и General Motors. Дали това ще се случи, ще покаже времето.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини