Отидете към основна версия

3 548 43

Honda NSX празнува своя 25-ти юбилей

  • honda-
  • nsx-
  • ayrton-
  • senna
Една от историческите спортни коли празнува своя юбилей. Honda NSX излиза на бял свят през 1990-та година. Във времена на властващите при спортните автомобили Ferrari, Porsche и Lamborghini японците скачат в нова ниша с огромна смелост. Името на NSX идва от "New Sportscar eXperimental" или експериментална нова спортна кола.

Тя е първият им модел с изцяло алуминиево шаси и изцяло алуминиев нов V6 VTEC двигател. Друг фактор дава на NSX призванието "исторически" и това е пилотът легенда Аертон Сена. При разработката на колата една от основните идеи е била твърдостта на купето да достига тази на много по-скъпите екзотични спортни коли, но след тестовете с великия Сена те се изправят пред пречка. Според него купето трябва да увеличи своята сила да устоява на усукванията, защото се чувства крехка. Това вкарва техниците в пълен шок, но резултата от това е увеличение с цели 50%.

При излизането и основната им цел е била NSX да бъде с характеристики подобни на тези на Ferrari 328. Дизайнът на купето е вдъхновен от кабината на изтребителя F-16, като целта и е да предлага обзор на 360 градуса. При първата версия 3.0 литровия V6 VTEC двигател и е предлагал 274 конски сили и 280Nm въртящ момент. Много от технологиите в колата биват заимствани от болидите в тогавашния им отбор във Formula 1. От тази година вече е на пазара новото поколение NSX, но този път няма такава велика ръка, която да му даде ценната си гледна точка.

 

Подробни технически характеристики за Honda NSX - ВИЖ

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини