Отидете към основна версия

22 654 4

Трицилиндрова Honda вдигна 421 км/ч

  • honda-
  • рекорд-
  • s-dream

Прототипът Honda S-Dream направи нов световен рекорд за скорост в своята категория, класифицирана от FIA. На соленото езеро Боневил автомобилът успя да достигне 421.59 км/ч. на дистанция от един километър.

Така S-Dream се превърна в най-бързата Honda в историята на марката. До този момент рекорда за скорост на автомобил Honda се държеше от болида от Формула 1 BAR Honda, който е снабден с V-образен десетцилиндров двигател.

Любопитното при Honda S-Dream е, че задвижващият агрегат е трицилиндров с работен обем 660 кубически сантиметра. Този мотор се монтира в серийната Honda S660, но тук е доста модифициран.Инженерите (екип от 16 души) започват проекта Bonneville Speed Challenge през 2015 година и освен свръхаеродинамичната форма на прототипа форсират двигателя до 200 конски сили (при S660 мощността му е 64 коня).

За целта алуминиевият блок на двигателя е заменен със стоманен. Още от промените по него включват монтиране на нови бутала, нов колянов вал и клапани. Окачването и каросерията са разработени специално за скоростния прототип.

В един от опитите си колата Honda S-Dream достига скорост от 428.1 км/ч., но не може да го повтори, което е нужно за регистриране на рекорда. Така постижението остава 421.59 км/ч. Вижте го.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини