Отидете към основна версия

9 267 4

Първите изпитания на VW

  • volkswagen-
  • daimler-benz-
  • porsche

Днес в ерата на високите технологии автомобилните гиганти имат уникални лаборатории за тестови изпитания на новата си продукция. Преди Втората световна война обаче нещата са изглеждали по съвсем друг начин, макар и тогава да се провеждали предварителни технологични изследвания върху автомобилите.

Точно преди 75 години, на 22 октомври 1936 година, Volkswagen прави първите изпитания на прототипи. Без предварителни тестове т.нар. опитни образци са изкарани на улицата. Интересното е, че прототипите на VW са произведени в цеховете за опитни разработки на Daimler-Benz AG, а всеки един от тях е струвал по 11 000 райхсмарки.

Цената за направата на един от прототипите на VW превишава 11 пъти сумата на сериийния автомобил. Преди опитните образци да излязат на улицата обаче, те са конструирани от екип от специалисти, като един от ескизите е нарисуван лично от Адолф Хитлер.

За да се стигне от скицата на Фюрера до прототипите на улицата, първите VW-та преминават през няколко стадия на разработка. Автомобилите се базират на проект на Фердинанд Порше, носещ името Typ 61. По-ранните разработки V1 и V2 почти нямат нищо общо с бъдещия Volkswagen, но последната V3 вече предвещава облика на "народната кола".

На малцина е известен фактът, че формата на прототипа V3 е дело на Ервин Коменда, тогавашен шеф дизайнер на Porsche, който впоследствие конструира и небезизвестния танк Mause.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини