Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 11:09 9 258 4

Първите изпитания на VW

  • volkswagen-
  • daimler-benz-
  • porsche

Днес в ерата на високите технологии автомобилните гиганти имат уникални лаборатории за тестови изпитания на новата си продукция. Преди Втората световна война обаче нещата са изглеждали по съвсем друг начин, макар и тогава да се провеждали предварителни технологични изследвания върху автомобилите.

Точно преди 75 години, на 22 октомври 1936 година, Volkswagen прави първите изпитания на прототипи. Без предварителни тестове т.нар. опитни образци са изкарани на улицата. Интересното е, че прототипите на VW са произведени в цеховете за опитни разработки на Daimler-Benz AG, а всеки един от тях е струвал по 11 000 райхсмарки.

Цената за направата на един от прототипите на VW превишава 11 пъти сумата на сериийния автомобил. Преди опитните образци да излязат на улицата обаче, те са конструирани от екип от специалисти, като един от ескизите е нарисуван лично от Адолф Хитлер.

За да се стигне от скицата на Фюрера до прототипите на улицата, първите VW-та преминават през няколко стадия на разработка. Автомобилите се базират на проект на Фердинанд Порше, носещ името Typ 61. По-ранните разработки V1 и V2 почти нямат нищо общо с бъдещия Volkswagen, но последната V3 вече предвещава облика на "народната кола".

На малцина е известен фактът, че формата на прототипа V3 е дело на Ервин Коменда, тогавашен шеф дизайнер на Porsche, който впоследствие конструира и небезизвестния танк Mause.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Irmscher

    0 0 Отговор
    Много интересни материалчета. Итова, и следващото за колата на Стив Джобс. Браво мобиле!!!
  • 2 Пичагата

    4 0 Отговор
    Най-успешния автомобил в историята на човечеството е скициран лично от Адолф Хитлер. Когато фактите говорят и капиталистите мълчат. Истината е ,че колкото и да се опитват да го издокарат като луд психопат, Хитлер е имал доста планове за създаване на солидна средна класа (гръбнака на всяко общество). Жалкото в нашия случай е ,че ако той беше спечелил войната сега американците щяха да бягат в България да търсят работа ,а не обратното. Както винаги ние сме нацаканите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Колата е направена по програма на Райхсфюрера на труда Роберт Лай, според която чрез отчисления по 5 марки от заплатата на работника , след 5 години всяко работническо семейство в Хитлеровия Райх ще притежава собствен лек автомобил. Войната осуетява проекта.