Отидете към основна версия

12 Април, 2017 12:26, обновена 12 Април, 2017 12:26 16 711 24

За 2.3 секунди до 100 км/ч със Сатаната от Детройт

  • dodge-
  • challenger-
  • demon-
  • hellcat-
  • ню йорк 2017

Dodge представи официално най-мощната и бърза версия на купето Challenger. Дългоочакваният Demon ще дебютира пред публика на салона в Ню Йорк, който отваря врати в петък.

Дяволският Challenger има 6.2-литров V8 с мощност 850 к.с. и 1 044 Нм. Подобен двигател се монтира също на Challenger, Charger Hellcat и Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Моторът на Demon обаче е снабден с различен механичен компресор, модифицирана изпускателна система и нов всмукателен тракт.

За предаването на огромната мощност към колелата се грижи осемстепенна автоматична трансмисия. Тя се различава от скоростната кутия на Hellcat по доработения хидротрансформатор.

Challenger Demon ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.3 секунди. Сатанинското купе преодолява класическата драг дистанция от четвърт миля (402 метра) за 9.65 сек. с финална скорост 224 км/ч.

От Dodge се хвалят, че Demon вече счупил няколко световни рекорда. Това е първият сериен автомобил, способен на ускорение на две гуми (wheelie) с предница на 89 см във въздуха. При това упражнение натоварването достига 1.8 g, повече от всяка друга серийна кола на планетата.

За да вталят Demon до възможния минимум, инженерите на FCA са монтирали кухи стабилизатори и по-малки (в сравнение с Hellcat) 360-милиметрови спирачни дискове с четирибутални апарати. От салона са изхвърлени всякакви ненужни глезотии като озвучителна система, парктроник, седалки и т.н., което е спестило към 90 кг.

Американците обаче са готови да върнат всички места в Demon срещу едва $1 за всяка седалка. Допълнителното оборудване включва 900-ватова аудиосистема Harman Kardon, подгряване и вентилация на креслата, люк и др.

Всеки Demon ще излиза от завода с гуми за драг, най-големия въздухозаборник в сериен автомобил, система за превключване на състезателно гориво, комплект инструменти и резервни части и функцията трансбейк, използвана в драг рейсинга.

Dodge планира да произведе 3 000 бройки от модела за пазара в Щатите и 300 - за Канада. Цена не се съобщава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини