Отидете към основна версия

3 534 14

Renault показа автономна лимузина

  • renault-
  • symbioz

Най-големият френски производител направи заявка за включване в клуба на компаниите, които разработват безпилотни автомобили. Прототипът Renault Symbioz представлява демонстрационна платформа за технологични решения в областта на автономното управление, електрическата мобилност и комуникациите.

Новият френски концепт е интегриран в системата на "умния" дом, има автопилот от четвърто поколение и предлага на пътниците виртуална реалност. От Renault отбелязват, че дизайнът преосмисля понятията за пространство. Остъклената площ е огромна, а прозрачността на стъкления покрив може да се регулира.

Symbioz е дълъг 4 920, широк 1 920 и висок 1440 мм, а междуосието е 3 070 милиметра. В задната част на автомобила са монтирани два електромотора с обща мощност 680 к.с. и 660 Нм. Захранва ги акумулатор с капацитет 72 кВтч, който може да се зареди на 80% за по-малко от 30 мин. Ускорението от 0 до 100 става за 6 секунди.

Водачът може да избира между три режима на движение: стандартен, спортен и автономен, при който пространството в салона се оптимизира за повече комфорт. Воланът и приборният панел се прибират с 12 мм назад, а креслата заемат положение "Нулева гравитация", при който натоварването се разпределя равномерно по тялото.

В автономен режим се включва и системата за виртуална реалност. С помощта на VR-шлем водачът и пътниците могат да променят напълно света около колата, като електрониката синхронизира пейзажа със скоростта, траекторията и позицията на автомобила.

Symbioz може да обменя информация със системите, управляващи "умните" домове, като изпраща съобщения до телевизора, смартфона или умния часовник. Така собственикът е винаги в течение на планираните пътувания, времето по маршрута, задръстванията, търговските обекти и заряда на батерията.

Автономният прототип на Renault идентифицира пътниците по смартфоните и настройва седалките, климатика и мултимедийната система в съответствие с предпочитанията им. На арматурното табло има L-образен дисплей LG, който се състои от три отделни панела с органични светодиоди. На него може да се изведе изображение от камерите вкъщи или съдържанието на хладилника.

Това е вторият прототип на Renault с името Symbioz. Първата версия на концепта бе показана през септември на салона във Франкфурт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини