Отидете към основна версия

8 176 24

Tesla спря заплатата на Илон Мъск

  • tesla-
  • илон мъск-
  • заплата-
  • акции

Американският производител на електромобили Tesla въвежда нова система за заплащане на генералния си директор. През следващото десетилетие Илон Мъск няма да взема нито заплата, нито бонуси, а възнаграждението му ще зависи изцяло от изпълнението на планираните финансови показатели, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Мъск ще получава дял от собствеността върху Tesla под формата на ценни книжа. Първият 1% от акциите на компанията, които са общо 1.69 млн., ще му бъде прехвърлен веднага щом пазарната ѝ капитализация нарасне от сегашните $59.1 млрд. на $100 млрд.

Планът предвижда 12 такива транша от по 1% от собствеността през следващите 10 години. Мъск обаче ще ги получи само при условие, че капитализацията на Tesla се увеличава с по 50 млрд. годишно и през 2028-а достигне $650 млрд., което е повече от стойността на Volkswagen и се доближава до стойността на гиганти като Alphabet (собственика на Google) и Microsoft.

Освен капитализацията планът предвижда и стремителен ръст на печалбите на компанията. В края на програмния период тя би трябвало да достигне $175 млрд. или 15 пъти повече от спечеленото през 2017 г.

Ако дори една от поставените цели не бъде постигната, Мъск няма да вземе и стотинка. Даже и да не поскъпват от сегашната си цена обаче ($352.79), акциите ще донесат на мениджъра $500 млн. само от един транш. Миналата година Мъск е получил от Tesla $1.34 млрд. за постигнатите от 2012 г. насам цели, което го прави най-добре платения ръководител в американската автомобилна индустрия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини