24 Януари, 2018 10:04 8 148 24

Tesla спря заплатата на Илон Мъск

  • tesla-
  • илон мъск-
  • заплата-
  • акции
Tesla спря заплатата на Илон Мъск - 1

Американският производител на електромобили Tesla въвежда нова система за заплащане на генералния си директор. През следващото десетилетие Илон Мъск няма да взема нито заплата, нито бонуси, а възнаграждението му ще зависи изцяло от изпълнението на планираните финансови показатели, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Мъск ще получава дял от собствеността върху Tesla под формата на ценни книжа. Първият 1% от акциите на компанията, които са общо 1.69 млн., ще му бъде прехвърлен веднага щом пазарната ѝ капитализация нарасне от сегашните $59.1 млрд. на $100 млрд.

Tesla спря заплатата на Илон Мъск

Планът предвижда 12 такива транша от по 1% от собствеността през следващите 10 години. Мъск обаче ще ги получи само при условие, че капитализацията на Tesla се увеличава с по 50 млрд. годишно и през 2028-а достигне $650 млрд., което е повече от стойността на Volkswagen и се доближава до стойността на гиганти като Alphabet (собственика на Google) и Microsoft.

Освен капитализацията планът предвижда и стремителен ръст на печалбите на компанията. В края на програмния период тя би трябвало да достигне $175 млрд. или 15 пъти повече от спечеленото през 2017 г.

Ако дори една от поставените цели не бъде постигната, Мъск няма да вземе и стотинка. Даже и да не поскъпват от сегашната си цена обаче ($352.79), акциите ще донесат на мениджъра $500 млн. само от един транш. Миналата година Мъск е получил от Tesla $1.34 млрд. за постигнатите от 2012 г. насам цели, което го прави най-добре платения ръководител в американската автомобилна индустрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Driving pleasure

    21 33 Отговор
    През следващото десетилетие няма и да я има тая Марка така че... ;)

    Коментиран от #19

  • 2 Очуден

    26 5 Отговор
    Е чакай сега.
    Нали Тесла беше на Илън Мъск.????
    Пък сега бил щели да му дадат 1% собственост и заплата

    Нещо не се връзва

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 Driving pleasure

    20 4 Отговор
    Нещо в статията ми се вижда грешно... за 2017 може би оборота е бил 11 млрд... щото ТЕСЛА ПЕЧАЛБА НЯМА! Не е имало и ден в който да не губи пари и според блумберг дори и в момента губи по 8000 долара на час, без някаква светлина в тунела това да се промени...

    Коментиран от #8, #20

  • 4 Атанас

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Очуден":

    Тесла е публична компания. Той е основател, но след като излиза на борсата нещата стоят по много по-различен начин. Ако бордът на директорите реши може да го уволни.
  • 5 Driving pleasure

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "Очуден":

    Тесла е на инвеститорите, той не глупав да вкара свои пари в потъващ кораб :)

    Коментиран от #10

  • 6 Инвеститор

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Очуден":

    http://www.4-traders.com/TESLA-6344549/company/
    Не е собственост на Мъск, той има само 20%.
    Другите акции са в инвеститорите които започват да нервничат :))
    Като CEO могат да го уволнят но акциите са си негови, като той държи най-много, както казах 20%.

    Коментиран от #21

  • 7 Очуден

    6 6 Отговор
    до 6

    Ми то като гледам в тоя линк дето си го дал повечето акционери и собственици са Китайски компании.

    За какъв Илън Мъск говориме

    Коментиран от #9

  • 8 Никой

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Печалбите идват от вдигането на акциите. Колкото повече се вдигат, толкова повече инвеститори се включват в играта. И компанията губи пари, защото инвестира печалбата от продажбите в иновации и инфраструктура, докато другите компании играят на сигурно.

    Коментиран от #11

  • 9 Инвеститор

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Очуден":

    Виж Shareholders, там са описани всички акционери, не звучат китайски но не ми се проверява какви са.
    Важното е че Мъск има най-много 20% а вторият е с 11%. Естествено както казах винаги могат да го уволнят като CEO ако им стиска но имай предвид че тогава имиджа отива надолу и трудно биха се справили.
  • 10 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    Е... инвеститорите не са умни кат тебе!
  • 11 Driving pleasure

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Ти ме уби! Печалбите идват от продажбите, не от цената на акция! Предполагаемата стойност на разпределяната между акционерите печалба е тази, която кара акциите да скачат нагоре или да падат.

    С други думи Тесла трявбва да произведе кола, която е на печалба и от тази печалба да плати на акционера вложил пари за производството на колата - е точно това все още не се е случвало в Тесла и както инвеститора по-горе е написал акционерите започват да стават доста нервни, защото перспективите не са никак розови.

    Коментиран от #15

  • 12 tyjtu

    7 5 Отговор
    Тесла си е един балон и разчита по заобиколни механизми на доларовата печатница.
  • 13 незнайко

    1 5 Отговор
    И какво излезе сега, че компанията не е негова!!! Той е само ръководител. А НА КОГО Е КОМПАНИЯТА? НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ!

    Коментиран от #16

  • 14 големият бизнес не е за всеки

    9 4 Отговор
    Човека е гении и мисли в перспектива поне 10 години напред, за съжаление много от инвеститорите в който и да е бизнес не разсъждават толкова мащабно като него. Повечето искат печалба сега и веднага, ако може даже вчера.......а за да се развие компанията и като цяло бизнеса са нужни инвестиции, и точно това прави той, вместо да осребрява веднага печалбата и да я раздава на акционерите.
  • 15 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Driving pleasure":

    Е тука точно не позна ! Печалбата от продажби си е едно на ръка , но в цената на акциите се оценява най-вече капацитета за растеж и увеличаване на приходите , иначе цената на акциите щяха да я смятат счетоводителите и да е твърда цифра ! И именно затова в момента Тесла има борсова капитализация повече от Форд и ГМ , въпреки , че има 20 пъти по-ниски продажби ! И докато някой друг производител не докаже , че може да я бие при електромобилите , тая цена ще върви само нагоре , независимо от текущите продажби !

    Коментиран от #17, #18

  • 16 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Публичните компании не са "еднолични търговци" и няма нужда 100% от собствеността да е твоя, за да контролираш компанията . За тая цел обикновено стигат 27-28% от акциите , ако никой от другите няма повече , защото с тях имаш блокираща квота и останалите са принудени да се съобразяват с теб ! И между другото както е писано по-горе със сегашните му 20% и новите 10% които би получил при изпълнение на плана , ще има общо 30 и пак ще е "главния" както преди да излязат на борсата . И то 30% от 650 МИЛИАРДА , хубава цифричка , не мислиш ли ?
  • 17 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Е, ти още малко ще кажеш, че такива животни като "борсови спекуланти и спекулации" няма, или поне, че Тесла е имунизарана против тях, а?
  • 18 Инвеститор

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Борсовата капитализация е общата стойност на издадените акции на публично търгувана компания, тоест брой акции умножено по цената на акция за дадена сесия. Този показател е мног лъжовен и понякога спеколативен.

    Има не един пример където за един ден цените на акциите просто се сриват.Аз не бих се усланял много на този показател, за по лесно акцията може да се сравни с валутата.

    Стойноста им много се влияе от политика, има също ефект на стадото,слухове, общи кризи, дори и от цената на петролът.
    Само Тръмп за един ден може да срине Тесла, както обича и да говори.

    Годишният финансов отчет е много по важен показател от където специалист като в Блоомберг като анализират примерно за последните 5 години могат да направят много точна картинка на положението.

    Има и нещо друго интересно ако сега Елон продаде чрез поставено лице(за да не всява паника) примерно 0.5 % от акциите си той ще вземе цената на борсата но ако обяви аз продавам 20% процента той няма да може да вземе тази цена която е на борсата.
  • 19 Илан Мъск

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    Абе то и вас няма да Ви има, с тази разлика, че тои се опитва до промени света към по-добро, а вие си драскайте.
  • 20 Инвеститор

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Да приходите трябва да достигне $175 млрд. а не печалбата. Надявам се редакторът да се поправи.
  • 21 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Инвеститор":

    Тия дето си ги показал всичките накуп имат по-малко от 20-те % на Мъск , а и брат му освен директор има някакви акции , Освен това ако не си чувал има и акции БЕЗ право на глас , тоест разчитат само на дивидент или покачване на борсовата цена ! А и по другите сайтове за разлика оттук заглавията са : "Тесла ИСКА да задържи Мъск поне още 10 години" , щото с никаква заплата не може да му осигури тия пари !!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Инвеститор

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Тези които са изброени правят 60%.
    Ти как си я представяш да ти изброят всичките дето имат по една акциика ли???
    Подредени са по проценти така че другите акции са в дребни риби които нямат думата а само биха прибирали дивиденти един ден ако Мъск обяви печалба или от препродажба.

    CEO(изпълнителен директор)е избирателна длъжност и както Стив Джобс беше уволнен така и Мъск може да бъде, но няма.
    Това би разрушило имиджа на компанията на който се държи.

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Инвеститор":

    Ами аз какво обяснявах , първите две са инвестиционни компании а третия е най-голямата китайска телекомуникационна компания . Оттам нататък всичко е масовка , която чака и се надява и няма даже и намерение да взима решения ! Мъск даже със сегашните проценти е единствения който взема решения и има представа от работата , останалите даже си нямат идея , та камо ли да се опитват да управляват ! По скоро те ще се молят да остане , ако стане нещо , а не да се опитват да го сменят !!!
  • 24 некойси

    0 0 Отговор
    Съгласен съм принципа да се приложи и спрямо нашите политици, магистрати и всички заети в държавния сектор.