Отидете към основна версия

19 467 17

Първата "цивилна" кола с Twincharger мотор

  • lancia-
  • delta-
  • s4

Автомобилите с двигатели, разполагащи и с турбокомпресор, и с механичен нагнетател не са много. Такива обаче съществуват, като най-известните от тях в последните години са дело на Volkswagen. Заради сложната поддръжка обаче производителите почти изхвърлиха от поточните линии тази технология, но знаете ли коя е първата "цивилна" кола с Twincharger мотор?

Това Lancia Delta S4 - автомобил, разработен заради хомологирането на рали легендата S4 Stradale. Lancia пуска за първи път тази технология в рали колата си от WRC. По закон, за да участва рали колата в шампионата производителят трябва да произведе поне 200 цивилни екземпляра от нея. Lancia прави точно толкова, като те нямат нищо общо със стандартните модификации на Delta.

Естествено са и много скъпи, а моторът, разполагащ с Twincharger система е дефорсиран до 250 конски сили. Колата обаче лежи на пространствена рама, каросерийните панели са от стъклопласт, а пълноприводната система е с три диференциала. Lancia Delta S4 е струвала пет пъти повече от тогавашния топ вариант Delta HF Turbo. Днес цената ѝ е далеч по-висока, въпреки че Twincharger системата не е актуална към днешна дата.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини