Отидете към основна версия

15 820 37

Електромобил на старо в БГ: Има ли такова животно?

  • електромобили-
  • автомобилът на старо-
  • българия

Истерията по електромобили с марката Tesla много леко се усеща и у нас. Тези автомобили са скъпи, а в България няма официално представителство на марката, така че обслужването им не е никак лесна работа. Има обаче един друг електромобил, който вече има две поколения, като първото се продава на вторичните пазари у нас.

Става дума за Nissan Leaf. Това е първият масов електромобил от новото време. Leaf е особено популярен в Норвегия, където електромобилите са освободени от огромните данъци на бензиновите и дизеловите коли. Тази машина спечели отличието „Кола на годината“ за 2011-а, както в Европа така и световното издание на конкурса.

Мощността на електродвигателя на Leaf е 110 к.с. Захранва се от 24 kWh батерия с общо 192 клетки. Проектирана е така, че след 10 години да поддържа 70 – 80% от капацитета си, така че първият Leaf е смислен вариант за покупка втора ръка. Доста представителства на Nissan в страната обслужват безпроблемно модела.

Така че и от тази гледна точка покупката на Leaf е по-смислена. Nissan Leaf има сравнително малка автономност от 117 км, което обаче е напълно достатъчно за всекидневни градски пътувания, а бързи електрозарядни станции вече има достатъчно в големите ни градове. Какви екземпляри от Nissan Leaf на старо се продават у нас, можете да видите ТУК.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини