Отидете към основна версия

10 819 33

Какво е Citroën за автомобилната индустрия

  • citroen-
  • юбилей

През тази година френският автомобилен производител Citroen чества своя 100-годишен юбилей. Марката е създадена през 1919 година от Андре Гюстав Ситроен и още от самото начало започва да се занимава с производство на автомобили за масова употреба.

15 години по-късно Citroen завинаги променя автомобилния свят. Тогава френската фирма пуска на пазара модела 7CV, който става родоначалник на обширното семейство Traction Avant. Предното предаване за първи път намира място в сериен автомобил, за да се превърне в най-масово прилаганата компоновка и днес.

През 1935 година Андре Ситроен умира, но фирмата продължава своята дейност. Основни действащи лица стават две личности, които по-късно създават и шедьовъра, наречен DS. Двамата мъже от Citroen и техните екипи са в основата на това автомобилно “произведение на изкуството” - инженер Андре Льофевр и гениалния художник и скулптор Фламинио Бертони.

През целия си живот шедьовърът DS се асоциира и с големите културни събития през годините: DS е избран в Лондон в края на 1999 от международно жури, в чийто състав е елитът в тази област, за “Най-добър предмет на световния дизайн през XX в.”. Освен с иновационни и луксозни модели, Citroen винаги е имал в гамата си по един световен бестселър.

От 2CV до настоящото поколение на C3 марката винаги е сред тези, които успяват да продават най-много на Стария континент. Настоящият C3 е един от лидерите на европейския пазар за последната година. Интересен факт е, че през 2019 година френската група PSA е на второ място по продажби в Европа, което се дължи основно на Citroen, който е във възход с цели 14.7% спрямо предходната година.

У нас юбилеят се отбелязва от фирмата вносител на марката за България в рамките на протичащото в момента автомобилно изложение в София, което ще продължи до 20 октомври. Щандът на марката, който се намира в зала 1 и е под номер 1, е вдъхновен от концепцията за съвременен градски шоурум - La Maison Citroën, който напомня на комфортна зона за живеене. Начело на гамата е новият флагмански кросоувър Citroën C5 Aircross, както и бестселърът Citroen C3.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини