Отидете към основна версия

4 067 45

Идва електрическата G-Klasse

  • електромобили-
  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • g-klasse

В следващите няколко години клиентите на Mercedes-Benz ще могат да притежават електрическа G-Klasse, съобщи изпълнителният директор на Daimler AG Ола Келениус. Говорейки с CarAdvice по време на конферентен разговор вместо отмененото автомобилно изложение в Женева, той заяви, че популярността на всъдехода е „надминала“ останалата част от пазара.

"G-Klasse надхвърля всички сегменти и дори логиката на автомобилната индустрия. Моделът е сякаш е отделна компания. Хората обичат тази кола. Имахме рекордни продажби на новата G-Klasse миналата година", обясни шефът на Daimler.

Келениус потвърди и плановете за електрическа версия на всъдехода, която отделя нулеви вредни емисии. Освен това разкри, концептуалната работа по "зелената" G-Klasse вече е в ход и върви много добре, като дори клиентите на компанията ще имат възможността да я закупят до няколко години.

Първоначално дебютирал на пазара през 1979-а, всъдеходът е бил обект и на разговори за спиране от производство, но през последните години се наблюдава ръст на продажбите, което противоречи на световните тенденции. През 2019-а например глобалните продажби на G-Klasse се увеличиха с над 60% до 34 912 доставени превозни средства, което представлява увеличение с 13 000 бройки спрямо рекорда по нови регистрации през 2017-а.

Отвъд всъдехода, Келениус повтори ангажимента на Daimler да стане напълно въглеродно неутрален автопроизводител. Шведът каза пред журналисти, че през следващата година ще има "много силно увеличение на електрификацията от Mercedes", включително прилагането на "плъгин хибриди и 48-волтови системи във всички SUV-та".

През 2019-а всеки трети продаден автомобил на концерна беше кросоувър, воден от продажбите на новите GLC и GLE. "Ще бъдем CO2 неутрални. Сега просто говорим за това, колко бързо ще стигнем до там, за развитието на нужните технологии и за икономическото въздействие на този ход. Поели сме изцяло ангажимент да напишем електрическата глава в нашата история“, заяви изпълнителният директор на Daimler AG Ола Келениус.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини