Отидете към основна версия

4 186 28

Новият Lexus IS ще получи 5.0-литров V8

  • lexus-
  • is-
  • v8

Следващата генерация на Lexus IS, която ще пристигне през 2021-ва, може да се окаже изключително интересна. Най-вероятно моделът не е първия автомобил, който ви хрумва, когато се замислите за компактен спортен седан със задно предаване. Това обаче може да се промени. Говори се, че новият IS ще бъде радикално различен. Според слуховете, най-забележителната промяна ще бъде почвата на V8 версия. Тя обаче няма да се нарича IS F, а IS 500, предаде Autoblog.

Нищо от гореспоменатото не е официално - източникът на информацията за осемцилиндровата версия на компактния седан е публикация в Instagram от allcarsnews. Както беше съобщено по-рано, следващата генерация на IS ще претърпи радикални промени. Външният вид ще отразява облика на Lexus LS, докато интериорът също ще бъде модернизиран. Според информацията, сегашната гама от двигатели ще бъде запазена, като към нея обаче се присъединява атмосферният 5.0-литров V8 агрегат на Lexus. Той задвижваше IS F, който отпадна от продуктовата гама на модела през 2014-а. В генерацията от 2021-а обаче варианта на японския седан с 5.0-литров V8 ще бъде наречен IS 500.

При IS F осемцилиндровият агрегат генерираше максимална мощност от 416 к.с. и 503 Нм максимален въртящ момент. Понастоящем в купето RC F 5.0-литровият V8 произвежда 472 к.с. и 535 Нм въртящ момент. В момента най-мощната версия на компактния седан е IS 350 F-Sport Blackline Edition, оборудван с 3.5-литров V6 с максимална мощност от 311 к.с.

Ако информацията е вярна, това може да бъде една от последните появи на 5.0-литровия V8 на Toyota. Предишни доклади твърдят, че Toyota и луксозната ѝ марка Lexus се готвят за поетапно спиране на производството на осемцилиндрови двигатели, като по план последният V8 на японския концерн ще бъде монтиран през 2023-та.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.

Свързани новини