Отидете към основна версия

24 377 77

Наказват Kia и Hyundai за занижен разход

  • hyundai-
  • kia-
  • скандал-
  • разход на гориво

Американската Агенция за защита на околната среда уличи Kia и Hyundai в умишлено подвеждане на купувачите за икономичността на някои от автомобилите им, предава The Detroit News. Експертите на агенцията са изследвали около 900 000 корейски коли, продадени в САЩ от края на 2010 г., и са установили, че заявеният от производителите разход е нарочно занижен. Оказало се, че моделите Veloster, Elantra и Accent харчат средно по 6.1-6.36 литра на 100 км при декларирани от Hyundai 5.9 литра.

Представители на корейския гигант вече са поднесли извинения за подвеждането на клиентите си. Производителят отбелязва, че разликата между обявените и реалните показатели може да се дължи на неправилна методология за замерване на разхода, използвана от Kia и Hyundai през 2010 г. По приблизителни данни при 580 000 от заподозрените 900 000 автомобила се отчита 0.43 литра на 100 км по-висок от заявения разход, при 240 000  - с 0.84 литра, а при 80 000 - от 1.3 до 1.72 литра.

По предварителни сметки собствениците на корейските коли са навъртели средно по 25 000 км, което означава, че Kia и Hyundai ще трябва да овъзмездят с по $88 всеки от засегнатите клиенти. Това може да струва на корейците десетки милиони. Двете компании са задължени също така да променят данните за разхода на колите им във всички достъпни за купувачите информационни източници, в това число и върху стикерите по стъклата на автомобилите.

Неотдавна подобни претенции към Volkswagen предявиха и представители на Greenpeace. Природозащитниците обвиниха немския гигант, че не спазва обещанията си. Еколозите нарочиха най-икономичната и щадяща природата версия на седмото поколение Golf за много по-замърсяваща и лакома, отколкото са обещавали от концерна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини