Last news in Fakti

5 Ноември, 2012 10:12 24 370 77

Наказват Kia и Hyundai за занижен разход

  • hyundai-
  • kia-
  • скандал-
  • разход на гориво

Американската Агенция за защита на околната среда уличи Kia и Hyundai в умишлено подвеждане на купувачите за икономичността на някои от автомобилите им, предава The Detroit News. Експертите на агенцията са изследвали около 900 000 корейски коли, продадени в САЩ от края на 2010 г., и са установили, че заявеният от производителите разход е нарочно занижен. Оказало се, че моделите Veloster, Elantra и Accent харчат средно по 6.1-6.36 литра на 100 км при декларирани от Hyundai 5.9 литра.

Представители на корейския гигант вече са поднесли извинения за подвеждането на клиентите си. Производителят отбелязва, че разликата между обявените и реалните показатели може да се дължи на неправилна методология за замерване на разхода, използвана от Kia и Hyundai през 2010 г. По приблизителни данни при 580 000 от заподозрените 900 000 автомобила се отчита 0.43 литра на 100 км по-висок от заявения разход, при 240 000  - с 0.84 литра, а при 80 000 - от 1.3 до 1.72 литра.

По предварителни сметки собствениците на корейските коли са навъртели средно по 25 000 км, което означава, че Kia и Hyundai ще трябва да овъзмездят с по $88 всеки от засегнатите клиенти. Това може да струва на корейците десетки милиони. Двете компании са задължени също така да променят данните за разхода на колите им във всички достъпни за купувачите информационни източници, в това число и върху стикерите по стъклата на автомобилите.

Неотдавна подобни претенции към Volkswagen предявиха и представители на Greenpeace. Природозащитниците обвиниха немския гигант, че не спазва обещанията си. Еколозите нарочиха най-икономичната и щадяща природата версия на седмото поколение Golf за много по-замърсяваща и лакома, отколкото са обещавали от концерна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    6 1 Отговор
    ТАКА ИМ СЕ ПАДА МУАХАХАХАХАХААА
  • 2 ВИП АМГ

    2 1 Отговор
    tezi avtomobili ne sa vas bee a za bogatite i iziskani hora kato men.imam beli maratonki puma ot cista koja tamno sini danki i kojeno iake imam i markova ranica salomon.na vas vi preporachvam zastava yogo.

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВИП АМГ":

    nefelen si

    Коментиран от #5, #12, #13

  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Хахахаха някой яко плаща за пропаганда срещу корейците.Май яко са се уплашили вече и се чудят какви номера да въртят.При ,,немските машини" разхода се занижава с литри тука за половин литър разлика съд ще има.Все едно някой да съди Шел за новите горива, които пестели забележете един литър на резервоар

    Коментиран от #50

  • 5 малкия мук

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "ВИП АМГ":

    какво означава нефелен?
  • 6 Даниел

    1 5 Отговор
    Супер, браво!
  • 7 Хаха

    1 0 Отговор
    Това в САЩ ако го направят с немските коли, то Мерцедес, БМВ, Ауди, VW ще фалират.
  • 8 до ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    Ле ле гледай го ти, виждал съм хора да комбинират маратонки с дънки и това съм го намирал винаги за просташко, защото маратонки се комбинират със спортен екип, а дънки се комбинират с обувки, но ти направо ме изуми, да комбинираш бели маратонки с кожено яки и наметнал скиорска раница саломон- тези раници са само скиорски.
    Майко мила представям си те облечен в бели маратонки, сини дънки, кожено яке и скиорска раница, че ти си- моден инвалид.
    Със сигурност не си от град и на трапезата ядете предимно козе продукти- месо и сирене, а съвета ми към теб е да не стоиш толкова пред компютъра, а да пазиш козите по- добре, че напоследък доста вълци са се навъдили.
  • 9 до ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    Представям си те облечен в твоето абсурдно облекло, как си грабнал гегата и тичаш след козите, скиорската раница пълна с козе сирене и пастърма, а ти седиш на паша и пишеш от лаптопа.
    Оглеждай се за вълци, а като ги видиш викай на помощ горския.
    Какво означава думата нефелен, не я разбирам тъй като не живея високо в планината?

    Коментиран от #10, #51

  • 10 ВИП АМГ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "до ВИП АМГ":

    Modniq dizainer, takava duma нефелен nqma v bulgarskiq tulkoven re4nik. Taka, 4e ne se pravi na mnogo gradski. A dunkite ne sa za biznes sresti, ako tova se opitva6 da me ubedi6. Qj si danona i i klikai na volq!

    Коментиран от #22

  • 11 ддд

    1 0 Отговор
    Корейците въобще не са виновни.Просто методите на изчисляване на разхода в Америка и Азия,Европа са различни.Всеки знае,че това отклонение може да се получи само от различния климат,без влиянието на други фактори като гориво,режим на работа и т.н. Американските коли горят 3 пъти повече,горивата им с по-нисък октан,но те виждат проблема в корейските коли,които дали около половин литър отклонение при теста.Производителят обяснява разликата с различната настройка за впръскване на горивото на тези модели.И не са тествани 900 хиляди,а са продадени толкова.
  • 12 ПАШО

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВИП АМГ":

    Да не е нефелна майка ти?
  • 13 ПАШО

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВИП АМГ":

    Сега и "ЛЕКСУС номер 1 "ли ще се вкл. да каже къф си готин и наистина имаш много як АМГ!Все едно на някой му дреме!!!Още малко и ще започнеш да си вярваш!!!!

    Коментиран от #20

  • 14 йордан йордан

    1 0 Отговор
    Ха ха, БМВ и АУДИ занижават повече и стигат до литър! Това си го тестват лично в немски предавания..
  • 15 georgi

    1 0 Отговор
    Такива изследвания се правят на най-добрите предлагани автомобили в света - а защо липсват американско производство МПС?
  • 16 хххххххххххх

    1 0 Отговор
    Аз досега не съм чул или видял кола, на която средния разход да е както го дават по техническа спецификация. Винаги е поне с 1-2 литра отгоре. Тез за 0,5 литра на съд ги дали. Разходите, които дават производителите могат да се постигнат единствено ако се ускорява супер бавно и умишлено се кара с цел икономия на гориво.
    При нормално шофиране не може да се доближи до посочения среден разход, отделно голямо значение има качеството на горивото (което на всеки е ясно какво е в България и какво на запад).
  • 17 ahaha

    1 4 Отговор
    hyundaikite benzinite naprimer i30 1.6 gorqt po 12 gradsko naistina sa bokluk. no da testvat visokia klas germanki da vidim, vinagi mi e sme6no nqkoe V8 bmw s 5000cm3 kak mu davat 14 gradsko i 7 izvun, smeseno 8 ahahahahah po malko ot 30 ne pada u grado!

    Коментиран от #35

  • 18 W164

    0 1 Отговор
    ТЕ ПЪК ЗА НЯКАКВИ СИ 2 ЛИТРА ЧЕ И ПО МАЛКО ОТГОРЕ ПРОБЛЕМИ ПРАВЯТ
  • 19 Shmeker

    0 1 Отговор
    Ехее то 6 и нещо харчи баварка шестак дизел ве...
  • 20 До @13

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПАШО":

    Хаха, колега, не само lexus, ами и бумер камер и николинка ще го защитят. Започнал е да пиши и с женски никове. Представяш ли си до каква степен е ипаднал в безсилие, за да убеди останалите, че кара мерцедес. Тези никове се появяват само тогава, когато някой го постави ня място, с идентичните 5 думи и еднаквите правописни грешки.
  • 21 kia

    1 3 Отговор
    Май някой го е страх от корейските марки. Нищо, те пак ще се продават добре и ще бъдат обективно оценени.
  • 22 Japoneze

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ВИП АМГ":

    Чета по долу и се чудя ,тук идвате да споделите нещо за автомобилите или да се обиждате-става въпрос за "нефелен"-чуждица,американски сленг(уличен диалект)-много обидно-означава долен,долнопробен,осеменен,недъгав,негоден!Много долно е да говорите така и за майката на който и да е!
    Малко възпитание,малко толерантност-лесно е да псуваш-трудно е да се въздържиш!

    Коментиран от #23, #27

  • 23 ВИП АМГ

    1 12 Отговор

    До коментар #22 от "Japoneze":

    pojelavam ti mnogo pa4ki v evro i da si kupi6 kato moeto AMG

    Коментиран от #37

  • 24 ВИП БМВ

    1 4 Отговор
    Хихи и аз ви пожелавам пачки да си купите като анцуга на ВИП АМГ с който ходи само и единствено до тоалетната :)

    Коментиран от #45

  • 25 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    hanzung hosq kogato sum vuv fitnesa saobikolen samo ot super gotini modeli ot prestijni modni agencii. tam pompam muskuli i samo4ustvie. a ti moje6 da si kara6 kakvoto iska6, no klasata na AMG 6te ti lipsva vinagi.

    Коментиран от #42, #44

  • 26 Иван Костов

    20 1 Отговор
    Kia и Hyundai sa naj-golemite kenefi! MB and BMW forever!

    Коментиран от #28

  • 27 ВИП АМГ

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Japoneze":

    kolega nese habi dasi pishesh s ..........
  • 28 ВИП АМГ

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Иван Костов":

  • 29 BMWx5

    1 0 Отговор
    Имам Х5 2009та 3.0 дизел 286 коня +чип в града харчи 11 литра!
    за конете си е малко
  • 30 Кайт

    48 1 Отговор
    ВИП АМГ , ако щеш и на совалка се качи ще си останеш същия .......

    Коментиран от #32

  • 31 koenigsegg

    1 5 Отговор
    awee ot modeli zaobikolen biil.hodi na zalata tam da ka4i6 malko muskoli da si izbie6 komplexite malko

    Коментиран от #43

  • 32 ВИП АМГ

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "Кайт":

    vizirash sebe si li
  • 33 wulkan

    1 0 Отговор
    Ами то разхода зависи и от крачето!
  • 34 PlimP

    1 0 Отговор
    Хамериканец да ми говори за икономия, смех, баш те да не се обаждат с технит В-ета с по 89574359 цил.
  • 35 nik

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ahaha":

    @17 ne mislq 4e sa bukluvi az imam i30 1.6 crdi 116 hp i na dalgo do 110 goi 4.0 smeseno gori 5.3 gradsko nai mn 6
  • 36 Торо Росо

    1 1 Отговор
    Гледам тука, някакви се изказват за разхода им на градско. Ами то и от градско до градско има разлика. Защото нощем в 2 часа мога да пресеча града от Обеля до Младост за 7 минути без да спра никъде, а сутрин в 9.30 само да пресеча бул. България от Южния парк до центъра по хигиена ми трябват над 10 мин...
    А от друга страна - браво на Хюндай и Кия - само с половин литър са излъгали, за разлика от немските и особено американските производители дето поне с 1.5-2 литра са нагоре във всички режими...
  • 37 Japoneze

    31 1 Отговор

    До коментар #23 от "ВИП АМГ":

    Мерси-това че не съм си купил АМГ е просто личен избор-много биеш на очи-по-добре по-инкогнито!
  • 38 GOGO

    54 1 Отговор
    До коментиращите ВИП АМГ!
    Колеги,
    Не виждате ли, че момчето не е добре!
    Престанете да му гъделичкате самочувствието и да го коментирате! Просто - болен мозък! Молете се да не ви се случи на вас или на ваш близък

    Коментиран от #39, #40, #46

  • 39 ВИП АМГ

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "GOGO":

    moito momche veche zapochvash da prekaliavash i da izbivash na prostotia.pak ti kazvam dori registracia niamash ama se duesh kato mnogo korekten potrebitel.pishesh s po 10 nika

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Явор Кръстев

    2 1 Отговор
    След като се оказа че корейците бият американските коли по качество изведнъж започнаха да им миришат краката
    Всеки нормален човек знае че разхода е относително нещо. Зависи от начина на каране , от климата, от трафика, от качеството на горивото, от състоянието на акумулатора, от гумите и от какво ли още не.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "koenigsegg":

    toia e menteto AMG
  • 44 БУМЕР КАМОР

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "ВИП АМГ":

    izlagash se
  • 45 БУМЕР КАМОР

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ВИП БМВ":

    tvoito bmw veche go niama na kartata.grozno kombi s naftov motor.vzel R....v da se pane s koprinenia chorap.
  • 46 Иван Костов

    1 29 Отговор

    До коментар #38 от "GOGO":

    GOGO golyam k....l si!

    Коментиран от #47, #49

  • 47 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Иван Костов":

  • 48 GOGO

    1 6 Отговор

    До коментар #39 от "ВИП АМГ":

    "У нас свестните смятат за луди ....!"
    Когато човек чете коментариите, явно се вижда, че много луди се мислят за свестни!!
    А дали съм се регистрирал или не съм - това е моя лична работа!
    Поне уважавам хората, пиша на кирилица и не пиша безсмислици!
  • 49 GOGO

    1 8 Отговор

    До коментар #46 от "Иван Костов":

    Хубаво име!
    Не споря с глупаци!
  • 50 анастас анастасов

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    така е колега шел са пълен маитап,а много ми е интересно как изследваха почти 1 милион автомобила-хората в америка си имат държавна пропаганда и политика да си пазят родното производство от инвазията на жълтурковците и си работят качествено и си ги кълцат по всички параграфи....
  • 51 анастас анастасов

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "до ВИП АМГ":

    ми тоя вип си е директно обяснение на думата нефелен-не го ли виждаш?

    Коментиран от #53, #54

  • 52 драйвър

    2 1 Отговор
    По-голяма реклама на Хюндай и КИА не могат да направят , само 0.3-0.5л/100км разлика от обявения програмен разход , това си е постижение , особено при боклучавия американски бензин ! Следващата ми кола ще е корейска КИА Сийд 2 примерно . Американците никога не могат да направят такъв автомобил !!!
  • 53 ВИП АМГ

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "анастас анастасов":

    koi vizirash be?
  • 54 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "анастас анастасов":

    i na men mi e interesno, koj vizirash be? i kude si misli6 4e pi6e6? tova e zapazena teritoriq.

    Коментиран от #57

  • 55 доктор кирев

    1 1 Отговор
    едни запазени приложни шамари искате ли вие двамката а?

    Коментиран от #58, #60

  • 56 Japoneze

    1 12 Отговор
    Чета по долу и се чудя ,тук идвате да споделите нещо за автомобилите или да се обиждате-става въпрос за "нефелен"-чуждица,американски сленг(уличен диалект)-много обидно-означава долен,долнопробен,осеменен,недъгав,негоден!Много долно е да говорите така и за майката на който и да е!
    Малко възпитание,малко толерантност-лесно е да псуваш-трудно е да се въздържиш!

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ВИП АМГ

    13 1 Отговор

    До коментар #55 от "доктор кирев":

    abe pich seriozen lisi s tia shamari che neshto pochvate dame draznite i niakoi shte odnese boia.aman
  • 59 The Bear

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Japoneze":

    Наборе, не се хаби - няма вразумяване :) ... Мамини и татини такива сме ги виждали - тате носи, мама меси, а хрантутника повръща пред компютъра - а га опре до нещо с момчето, се впрягат всички връзки на родата "да го оправим" - примерно да осъдят виновника дето посегнал на рожбата им..... За това - набараш ли го насаме - як дърмон да помни..... Айде да приключвам, че си изпуснах нервата...
    Статията - наистина няма по-голяма реклама за марките Киа и Хюндай - толкова малко разминаване между обявения и реалния разход и то с кьопавия бензин на янките - просто е достойно за уважение.... А и като визия много си оправиха моделите, само дето IX55 ми изглежда някак си глуповато, но вътре си е класа. Докато Мохаве ме кефи отвсякъде.....
  • 60 БУМЕР КАМОР

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "доктор кирев":

    ti li si barabanchika be?
  • 61 The Bear

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "The Bear":

    Не пич - кръстя се и съм благодарен на съдбата, че не съм като теб:) Кажи ми едно нещо, за което да ти завиждам! :) На Дачия просто се радвам, че направиха доста свестни колички. Какво карам аз - няма смисъл да знаеш - погрешно ще се изтълкува (пък и някъде бях писал), а и често сменям колите......:) не ги гледам само на картинки:))

    Коментиран от #61

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 The Bear

    1 3 Отговор

    До коментар #62 от "The Bear":

    дачия е кола бледа постна и безкрайно жалка честито караш нова кола сменил си 20 годишният пасат

    Коментиран от #65

  • 65 The Bear

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "The Bear":

    Мно-о-ого, много съм писал за автомобили, и то имам претенциите да е обосновано! Но тези ми мнения за колите явно не будят интерес у широката публика, а дебнете да четете само едноредови изказвания от 2-3 думи:))) В тях няма кво да прочетете или да научите - кво общо има със знанието изказване от рода на "Супер е" или "BMW forevar" или "ВАГ са кенеф"???? Като отвориш някоя статия за автомобили и ми срещнеш ник-а с тази снимка, все съм писал по нещо, а започнах да се отклонявам от темите само по повод коментари на долу-изплюлите се!

    Коментиран от #66

  • 66 LEXUS

    31 1 Отговор

    До коментар #65 от "The Bear":

    kak e be
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 песимист

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "реалист":

    ВИП АМГ, не КАМОР АУТО, а БУМЕР КАМОР се пише, както и LEXUS.

    Коментиран от #70

  • 70 БУМЕР КАМОР

    1 3 Отговор

    До коментар #69 от "песимист":

    prodaljavash da se zanimavash s horata ...........

    Коментиран от #71, #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 песимист

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "БУМЕР КАМОР":

    много минуси- за мен, за отрицателно време, както и обратно за теб много + 11 за по малко от 5 минути

    Коментиран от #73, #74

  • 73 реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "песимист":

    Е то това му е работата на тоя бизнесмен с АМГ-то,да лъже като 7 годишен и да цъка плюсове и минуси на поразия !
  • 74 БУМЕР КАМОР

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "песимист":

    sadba

    Коментиран от #75

  • 75 песимист

    1 26 Отговор

    До коментар #74 от "БУМЕР КАМОР":

    Когато някой пише срещу теб за отрицателно време се появяват огромен брой минуси, а на твоите коментари от никовете ти са винаги с плюсове за отрицателно време

    Коментиран от #76

  • 76 БУМЕР КАМОР

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "песимист":

    strano zashto ti imash 3 pliusa be

    Коментиран от #77

  • 77 песимист

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "БУМЕР КАМОР":

    Странно защо имам и 26 минуса?

    Коментиран от #78

  • 78 БУМЕР КАМОР

    1 3 Отговор

    До коментар #77 от "песимист":

    pitai sam sebe si