Отидете към основна версия

3 246 13

Tesla спира производството на Roadster

  • tesla-
  • roadster-
  • model s-
  • model x

Американският производител на спортни електромобили Tesla обяви, че през декември тази година ще спре производството на единствения си на този етап сериен модел Roadster. По същото време обаче компанията ще представи прототип на електрически кросоувър с името Model X.

Очаква се електромобилът с повишена проходимост да се появи като сериен вариант ориентировъчно през 2014 година, две години след дебюта на новия седан Model S. От Tesla са изчислили, че за времето от спиране на Roadster до старта на продажбите на Model S ще разчитат на складови наличности.

На този етап вече са готови няколко тестови екземпляра Model S. Автомобилът използва нова универсална платформа, върху която ще бъдат изградени всички следващи модели на компанията, включително и кросоувърът X.

Новият сериен електромобил S ще се пправи в няколко различни модификации, които ще могат да изминават автономно разстояние от 256 до 480 километра. Първоначално на пазара ще се появи т.нар. специална версия на седана.

Тя ще разполага с най-издръжливите батерии и ще може да изминава с едно зареждане 480 километра. Освен това тази модификация ще се предлага с опции и цветови варианти, които ще липсват в по-обикновените модификации.

Новият седан S ще може да се зарежда както от обикновена розетка на битовата врежа, така и от високоволтова станция за едва 45 минути. Предвидена и бърза смяна на батериите, която ще се извършва на вече изградените на много места подобни станции.

Tesla планира да произвежда по 20 000 екземпляра от новия модел годишно. Цената на електромобила в САЩ ще е в диапазона от $57 400 до $77 400. Според ръководителя на Tesla Елън Маск вече има направени 4 600 поръчки за новия седан.

Първият сериен модел на компанията Roadster е произведен в тираж 1 650 броя, които са продадени в 31 страни. Първият екземпляр беше представен през 2008 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини