Last news in Fakti

31 Май, 2011 11:55 3 239 13

Tesla спира производството на Roadster

  • tesla-
  • roadster-
  • model s-
  • model x

Американският производител на спортни електромобили Tesla обяви, че през декември тази година ще спре производството на единствения си на този етап сериен модел Roadster. По същото време обаче компанията ще представи прототип на електрически кросоувър с името Model X.

Очаква се електромобилът с повишена проходимост да се появи като сериен вариант ориентировъчно през 2014 година, две години след дебюта на новия седан Model S. От Tesla са изчислили, че за времето от спиране на Roadster до старта на продажбите на Model S ще разчитат на складови наличности.

На този етап вече са готови няколко тестови екземпляра Model S. Автомобилът използва нова универсална платформа, върху която ще бъдат изградени всички следващи модели на компанията, включително и кросоувърът X.

Новият сериен електромобил S ще се пправи в няколко различни модификации, които ще могат да изминават автономно разстояние от 256 до 480 километра. Първоначално на пазара ще се появи т.нар. специална версия на седана.

Тя ще разполага с най-издръжливите батерии и ще може да изминава с едно зареждане 480 километра. Освен това тази модификация ще се предлага с опции и цветови варианти, които ще липсват в по-обикновените модификации.

Новият седан S ще може да се зарежда както от обикновена розетка на битовата врежа, така и от високоволтова станция за едва 45 минути. Предвидена и бърза смяна на батериите, която ще се извършва на вече изградените на много места подобни станции.

Tesla планира да произвежда по 20 000 екземпляра от новия модел годишно. Цената на електромобила в САЩ ще е в диапазона от $57 400 до $77 400. Според ръководителя на Tesla Елън Маск вече има направени 4 600 поръчки за новия седан.

Първият сериен модел на компанията Roadster е произведен в тираж 1 650 броя, които са продадени в 31 страни. Първият екземпляр беше представен през 2008 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    0 0 Отговор
    Ще го спира я!Това очаква всички производители на дефектни щайги, най-вече немските.Защото пред НисанГТР с недостижимите си качества (0-100 за 3сек 0-300 за 7) всеки е обречен на фалит, а сервизите ще хлопват кепенците тъй като японска кола не се разваля и затова никъде не продават части за тях
  • 2 biji

    3 2 Отговор
    za6to da spirat roadster be6e mnogo yak model varve6e cudesno nema6e 6um super elektriceska kola be6e

    Коментиран от #3

  • 3 Дошо

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "biji":

    Защото никой не го купува, всеки предпочита НисанГТР

    Коментиран от #6

  • 4 Doktora

    0 3 Отговор
    Teslite stanaha dosta , a po-otno[enie na cveta vseki iska neshto 4erno :)
  • 5 TopStar

    4 0 Отговор
    Направо ми писна от твоя Нисан ГТР ... Как може във всяка тема да говориш за това ?!?!?!?
  • 6 TopStar

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дошо":

    Направо ми писна от твоя Нисан ГТР ... Как може във всяка тема да говориш за това ?!?!?!?
  • 7 ahaha

    7 2 Отговор
    Preporu4vam na vsi4ki fenove na mobile,koito pi6at komentari da poglednat info i clipove za Nikola Tesla ! Toi e istinskia tesla, tezi plagiatstvat imeto na velikia u4en,samo za6toto stava vapros za electri4estvo ;) Vijte biografiata i izobreteniata mu! Toi ekazal,4e ot slunzeto moje da nabavi energia za celia svqt bezplatno miliardi megavati tok! i go e pravil! predi evreina da zasmu4e petrolnia business ;) ;) ;) mislq 4e 6te vi e interesno da razberete v kolko izli6no skup evreiski sviat jiveem .

    Коментиран от #8

  • 8 graver

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "ahaha":

    Абе не знам за Никола Тесла какъв е бил, ама докато рабера какво ти си написал на 8 реда ми се взе акъла. Като ще пише тенещо повече от 3 реда пишете на кирилица бе хора!
  • 9 user

    0 6 Отговор
    Че какво му е на бензина - бил замърсявал, все едно батериите и акумулаторите за тези 480 км. пробег са екологично чисти ? Да спрат японските кочини и света ще светне - те са основната причина за изгорелите газове - изключително мръсно производство, още по-мръсен транспорт, за да стигнат от земетръсното им островче до цивилизацията и честите дефекти направо убиват ефекта от ниските емисии - нека ги спрат и отново е караме бензиновите си коли, а не някакви електрически хибриди с преувеличен пробег !
  • 10 МагЛев

    3 1 Отговор
    Спокойно, user, не се тревожи. Още минимум няколко години ще покараш на бенз., после от ЕК ще им наложат поетапна забрана за достъп до европейските столици, после градове. М/увременно може да се купят новите модели петролни коли с нулеви емисии - с фабрично заустен ауспух директни в купето. Караш докато издържиш ! ;D
  • 11 МагЛев

    3 1 Отговор
    Всичко, което ни заобикаля, съдържа преработен нефт: всякакви видове бои, текстилни, битови и т. н., всякакви изкуствени материи, компютри, вътрешно обзавеждане на жилища, коли, играчки, видове текстил, обувки, фотоапарати... просто всичко. И цената им ще расте. И за да не спрем да живеем, транспортът ще е само на ток (дали от батерии, ултракондензатори, водородни клетки - все едно)
  • 12 gad

    3 0 Отговор
    Името на Тесла в случая не е изплагиатствано, понеже не е патент. Просто хората са му отдали чест, за да разберат повече хора за него.
  • 13 rado

    0 5 Отговор
    novata tesla kato gledam sa q krali ot Aston Martin amerikancite nqmat vaubrajenie i znaiat kak se pravqt samo grubi i grozni avtomobili 4e sega po4naha da kradat ot evropeicite