Отидете към основна версия

4 058 44

Toyota отзовава 106 000 хибрида

  • toyota-
  • prius-
  • дефект-
  • повреда-
  • неизправност-
  • кампания

Японският гигант Toyota стартира поредна кампания за отстраняване на потенциален технически проблем в автомобилите си. Този път в сервизите на марката са привикани 106 000 коли от първото поколение на Prius, съобщава Automotive News. 52 000 от хибридите са продадени в Щатите, а 48 000 - в Япония. Оскъдни партиди от модела  - по около 1 000 бройки - са реализирани в Канада, Великобритания и Германия.

Според представители на Toyota дефектът може да възникне "ако постоянно и със сила се завърта воланът до откат". В такива случаи съществува опасност да се развинтят крепежните гайки на кормилния прът. Повредата не била фатална, но ако възникнела, можело да се наложи водачът да полага големи усилия, за да завие наляво.

В сервизните центрове на марката калпавите гайки щели да бъдат заменени с "усъвършенствани". Самата процедура отнемала около четири часа и бели напълно безплатна за собствениците, които щели да започнат да получават уведомителни писма в началото на юли.

От компанията отбелязват, че първото оплакване от такава повреда било подадено в Япония през август 2007 г. От тогава били получени още 28 жалби, а инженери на Toyota разследват катастрофа, за причинител на която е заподозрян въпросният дефект.

От есента на 2009-а японският производител е отзовал общо 19.2 милиона от автомобилите си за отстраняване на потенциални повреди. Най-опасната неизправност, заради която в сервизите бяха привиквани коли, бе самоволно ускорение, предизвикано от неправилно фиксирани стелки и дефектен механизъм на педала на газта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини