Отидете към основна версия

9 105 36

8 загинаха в автобусна катастрофа

  • катастрофа-
  • автобус-
  • магистрала-
  • тракия

Осем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала „Тракия” след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР. Сигналът за тежката катастрофа е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка Mercedes-Benz, е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90”.

Рейсът, пътуващ по линията София-Бургас, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. Возилото се е движело с над 100 км/ч, едната му гума е разрязана, сочат първоначалните данни от огледа на полицията. Има сведения, че рейсът се е отклонил наляво, ударил се е в мантинелата и след това се е преобърнал Това съобщи пред Дарик Красимир Костов - главен инспектор в КАТ-Пътна полиция.

Управителят на фирмата „Бургас Тур-90”, собственик е автобуса, Николай Точев коментира пред Дарик-Бургас, че в разговор с шофьора след инцидента той му е съобщил, че вероятната причина за катастрофата е внезапното спукване на една или две задни гуми на автобуса. Шофьорът категорично е отрекъл да е заспал зад волана.

Автобусът е изгорял почти целият, стъклата са изпотрошени, таванът е пропаднал. Веднага са пристигнали полицейски служители, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик. Инцидентът е станал в района на 126 км от магистралата между Пловдив и Пазарджик.

На място са загинали шестима, други двама починали в болницата. Една от жертвите е говорителят на ОД на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева, която също пътувала в катастрофиралия автобус. Сред жертвите е и вторият шофьор на автобуса. Вече е установена самоличността и на другите жертви.

Противоречиви са данните за ранените при тежкия инцидент. Според различни информации те варират между 15 и 22 души. В болницата са оставени за лечение шестима души. Една жена е с опасност за живота, двама са настанени в "Неврохирургия", а трима - в отделението по лицево-челюстна хирургия.

Сред пострадалите е и 5-годишно дете, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

Шофьорът е 43-годишен мъж от Бургас. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента. Това съобщи пред bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Пробата му за алкохол е отрицателна. В момента полицията го разпитва и се опитва да установи дали е заспал на волана или причина за тежката катастрофа е техническа неизправност в автобуса.

Бургаска фирма „Бургас Тур-90” е собственост на Бурак Саглам, показа справка на Дарик в търговския регистър. Фирмата е вписана в регистъра през февруари миналата година, а Саглам е едноличен собственик. Капиталът на фирмата е 10 лева. В предмета на дейност обаче не е записано превоз на пътници. От транспортното министерство засега отказват коментар за инцидента.

Движението в района към момента е затворено, за да може автобусът да бъде изтеглен. Обходният маршрут за автомобилите, идващи от посока София, е през село Труд. Тази сутрин частично беше възстановено движението по магистралата в района на пътния инцидент, отворено беше едно от платната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини