Last news in Fakti

15 Юни, 2011 11:01 9 094 36

8 загинаха в автобусна катастрофа

  • катастрофа-
  • автобус-
  • магистрала-
  • тракия

Осем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала „Тракия” след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР. Сигналът за тежката катастрофа е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка Mercedes-Benz, е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90”.

Рейсът, пътуващ по линията София-Бургас, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. Возилото се е движело с над 100 км/ч, едната му гума е разрязана, сочат първоначалните данни от огледа на полицията. Има сведения, че рейсът се е отклонил наляво, ударил се е в мантинелата и след това се е преобърнал Това съобщи пред Дарик Красимир Костов - главен инспектор в КАТ-Пътна полиция.

Управителят на фирмата „Бургас Тур-90”, собственик е автобуса, Николай Точев коментира пред Дарик-Бургас, че в разговор с шофьора след инцидента той му е съобщил, че вероятната причина за катастрофата е внезапното спукване на една или две задни гуми на автобуса. Шофьорът категорично е отрекъл да е заспал зад волана.

Автобусът е изгорял почти целият, стъклата са изпотрошени, таванът е пропаднал. Веднага са пристигнали полицейски служители, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик. Инцидентът е станал в района на 126 км от магистралата между Пловдив и Пазарджик.

На място са загинали шестима, други двама починали в болницата. Една от жертвите е говорителят на ОД на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева, която също пътувала в катастрофиралия автобус. Сред жертвите е и вторият шофьор на автобуса. Вече е установена самоличността и на другите жертви.

Противоречиви са данните за ранените при тежкия инцидент. Според различни информации те варират между 15 и 22 души. В болницата са оставени за лечение шестима души. Една жена е с опасност за живота, двама са настанени в "Неврохирургия", а трима - в отделението по лицево-челюстна хирургия.

Сред пострадалите е и 5-годишно дете, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

Шофьорът е 43-годишен мъж от Бургас. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента. Това съобщи пред bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Пробата му за алкохол е отрицателна. В момента полицията го разпитва и се опитва да установи дали е заспал на волана или причина за тежката катастрофа е техническа неизправност в автобуса.

Бургаска фирма „Бургас Тур-90” е собственост на Бурак Саглам, показа справка на Дарик в търговския регистър. Фирмата е вписана в регистъра през февруари миналата година, а Саглам е едноличен собственик. Капиталът на фирмата е 10 лева. В предмета на дейност обаче не е записано превоз на пътници. От транспортното министерство засега отказват коментар за инцидента.

Движението в района към момента е затворено, за да може автобусът да бъде изтеглен. Обходният маршрут за автомобилите, идващи от посока София, е през село Труд. Тази сутрин частично беше възстановено движението по магистралата в района на пътния инцидент, отворено беше едно от платната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kolio_vg

    24 33 Отговор
    Бойко вън,незаконни автобуси,турски фирми и накрая ние патим!

    Коментиран от #2, #5, #29

  • 2 rumpi

    41 7 Отговор

    До коментар #1 от "kolio_vg":

    kolio_vg ,не меси политиците в такава ТРАГЕДИЯ .НЕ защитавам "бат Бойко" но за това вина няма, по вероятно шоф. е заспал или карал бързо
    ДАНО ДА НЯМА ДРУГИ ПОСТРАДАЛИ И ВСИЧКИ ДА СЕ ОПРАВЯТ УСПЕХ!!!
  • 3 Deo88

    24 1 Отговор
    Всидетел съм на хора извършващи прегледи на автомобилите , че само взимат парите , пробват спирачките да видят дали колата спира , след което тя е уж годна и излиза на пътя . И с моята кола като съм я карал да и правят технически преглед е била същата работа . Само спирачките и вече всичко е точно .
    Не съм съгласен , трябва да има сигурност в хора които се занимават с прегледи понеже според мен те допринасят в известна степен за повечето ПТП-та в страната ни . Съгласен съм в държавата да има в 5-7 града по един сервиз само за технически прегледи , но всичко там да е изрядно и да държат на сигурността , защото това е най-важното нещо когато си на пътя , а именно колата ти да е изрядна !

    п.с. Ако трябва да пиша още по темата , ще ми отнеме половин ден . Всички знаем за какво става въпрос в държавата ни , но за съжаление нищо неможем да направим ...
  • 4 Deo88

    11 6 Отговор
    Съгласен съм с "rumpi" !
  • 5 Пешо

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "kolio_vg":

    Ти да не си комуняга та скачаш срещу Бойко?Те турските фирми Ахмет Поган и Г.й Мазнишев ги домъкнаха.

    Коментиран от #28

  • 6 mmm

    41 0 Отговор
    Много жалко за загиналите....,но тези автобуси ги карат като леки коли ,много бързо карат и не им пука че возят хора..
  • 7 zombi

    34 4 Отговор
    tezi avtobusi karat kato ludi po magistralata li4no az sam karal s 120km. a te si minavat pokrai men kato sprql
  • 8 real

    49 5 Отговор
    Не ви ли хрумна, че автобусът може да си е бил редовен преди да тръгне. И тъй като знаеме в какво плачевно състояние е "магистралата", то най вероятно кратерите са счупили нещо по автобуса и край - става неуправляем. Не винаги шофьорът е виновен - заспал, пиян и т.н. все некой човек е виновен. Аз па ви казвам, че лошото състояние на нътното платно е отговорно за трагедията. Щом пътищата не се оправят, и още ще има, и още, па нека шофьорите ги съдят - така им е най-лесно. Що не съдите тия отговорните за пътя, а?
  • 9 Ogi

    38 0 Отговор
    Наистина карат с висока скорост и не мога да разбера имат ли тахометри и кой ги контролира. от КАТ също не ги закачат. Да не говорим какви гробници се движат и пълнят автогарите - 80% са за спиране от движение и скрап.
  • 10 ххх

    41 1 Отговор
    Хора, замълчете бе! Зарежете Бойко, Мойко и който е да е друг.
    Това е истинска трагедия! Преклонете глава пред загиналите.Лека им пръст!
  • 11 GS

    27 3 Отговор
    Четох,че според тахометъра се е движел с позволена скорост,така,че не бързайте да обвинявате шофьора,пише,че задната гума била срязана и това е най-вероятната причина за катастрофата!Жалко за хората
  • 12 conko3

    29 3 Отговор
    Za taxitata iskat po novi koli do 5 godishni da sa za da se registrira za prevoz na patnici , a za avtobusite ne - v taz skapana darjava e taka - edna malka anarhia e
  • 13 ИвоД

    15 1 Отговор
    Автобусите имат електронно ограничение за скорост. Не могат да развиват повече от 100км. Ако всичко е било изрядно. Дано само хората, които разследват, да си свършат работата и да излезе кой в действителност е виновен. А не да се търси отново изкупителна жертва.
    Жалко, поредното отражение на пошлата ни действителност.

    Коментиран от #18

  • 14 Vladev

    15 1 Отговор
    conko3 az bih kazal malka darjava golqma anarhiq prosto vseki si zatvarq o4ite ;[ leka im prast na po4inalite
  • 15 tempo_sd

    57 0 Отговор
    Видях много коментари и реших да споделя с вас няколко мисли. На близките на загиналите - моите съболезнования. На пострадалите - максимално бързо да се оправят. Коменитраме магистрали, фирми КАТ, но хората ги няма. Чета за "Ентуртранс". Чета и за собственика на автобуса. Че те са роднини. Това цял Бургас го знае. Къде са контролните органи. Къде е министерството. През зимата автобус на Ентуртранс по линията Бургас - София едва не се обърна на изхода на Бургас. Причина (може би е неясна) - все пак имаше замръзнал вентил на спирачките. Е, все пак аз имах късмет за да не бъда част от коментари - само се завъртяхме. Забележете - не ни обезщетиха, след като продължихме с друга фирма. Друга случка - месец март, автобус на Ентуртранс по маршрута Истанбул-Бургас. Неизправни спирачки и автобуса аварира на Пода (местност на входа на Бургас). Вижте, какво стана с делото в Ямбол - все ощи се точи. При такива аварии трябва да падат глави на министри, на контролни органи на испекции. Някой им е подписал - кой е той. Автобуса е минал преглед - кой е подписалия протокола. Нека всички си поемат отговорнотта - особено държавните служители. Забележете, какъв човек е директорът на фирмата - част от вихрушката.
  • 16 123

    21 3 Отговор
    hora az doskoro bqh avtobusen 6ofior neka ne opena imeto i li4no upravitelq predi vreme me nakara da karam s predna guma koqto be6e REGENERAT ha sega si pravete izvodi za avtobusnite firmi i za podrajkata im neka sadqt i upravitelite za6toto te sa v danoto na ne6tata
  • 17 ННН

    5 3 Отговор
    Незнам защо си останал с такова впечатление но до преди няколко години на Мицубиши Маратон им махаха ограничителите и по магистралата не падаха под 160км
  • 18 HHH

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "ИвоД":

    Незнам защо си останал с такова впечатление но до преди няколко години на Мицубиши Маратон им махаха ограничителите и по магистралата не падаха под 160км
  • 19 Боби

    34 2 Отговор
    "Фирмата "Ентуртранс" е собственост на турските граждани Ениз Ченгел, Мюневер Ченгел и Есат Ченгел. Собственик на "Бургастур-90" е турският гражданин Бурак Саглам, на 21 г., който преотдал автобуса за ползване на "Ентуртранс" – Бургас"
    треа да им се забрани да практикуват такива дейности , свързани пряко с хора ! "бил в нормално техническо състояние, годен за превози, но е бил стар - на 23 години." -колко годен може да е един автобус на тези години ?! Той е бил поне на 2 000000 км . Аз също съм шофьор и мен са ме карали да карам с регенерати . Горе-долу на същото това място съм пукал предна лява гума на камиона , удържах го и не се ударих , но се оказа , че резервната гума е спукана предишния ден от колегата и се наложи да сложа една от задните , зада продължа , а бях пълен до горе . И всичко това заради шефа , който не искаше да се бръкне за нови гуми !!! Представям си в какво техническо състояние е бил автобуса .

    Коментиран от #36

  • 20 pit

    12 3 Отговор
    iskam da spodlq trevogata si otnnnosno tehnicheskata izpravnost na avtobusite EMILIA osnoven prevozvach na patnici megdu plovdiv i smolqn .Gumite im sa nai malkia problem vigdal sam gumi istarkani do telove i to prez zimata .Kak se kasa greda na na mosta i idva drug avtobus da pretovari i mnogo drugi neizpravnosti no kontrolni organi si zatvarqt ochite .
  • 21 Maurice

    15 0 Отговор
    Стига с тея прегледи.Всеки шофьор знае как стават работите по документи.Колкото до скоростта,тези автобуси могат да се движат с 120-130 без проблем,но не и по нашите пътища,особено по магистралата.Точно в този участък на моста има много бабуни и аз с колата намалям,когато минавам.И все пак не изключвам шофьора да е заспал.Той нали се сещате,че никога няма да си признае ако е сгафил нещо. Да почиват в мир загиналите,както и Ричард Груев!!
  • 22 stefan

    9 3 Отговор
    KAKVO O6TE TRQBVA DA STANE 4E DA ZABRANQT TEZI 20 GODI6NI GROBOVE DA UBIVAT.
  • 23 боркоооо

    19 1 Отговор
    Пешо не съм комуняга, а може и да съм ,но Бойко също е много виновен защото само се изхвърля,а къде е контрола от министри и служби.Нямааа защото паричките се услаждат на всеки .
  • 24 Име:

    21 0 Отговор
    Веднъж докато пътувах София - Видин с автобус станах свидетел на следната хиперпростотия. "Шофьорът" на китайския "автобус" караше със 130-140 км в час и изпреварваше леките автомобили, като при едно такова безумно изпреварване един човек от насрещното просто скочи от пътя, за да избегне челен сблъсък с автобуса .Слава богу встрани от пътя беше една поляна и почна да се върти безспирно...(добре че нямаше дървета). Нашия шофьор обаче хич не се трогна и си продължи състезанието към ада. ПРОБЛЕМЪТ НИ Е В ЛОШИТЕ КОЛИ, ЛОШИТЕ ПЪТИЩА, ЛОШИТЕ ШОФЬОРИ И НАЙ-ВЕЧЕ В ПРОСТАШКИЯ МАНТАЛИТЕТ НА БЪЛГАРИНА.
  • 25 PlimP

    15 1 Отговор
    vsi4ko e pariiiii, gadnite "zeleni" hartiiki(koito v slu4eia sa se okazali purporno 4erveni-karvavi) otnemat jivota na horata ili po-to4no tezi, koito triabva da gi dadat, i az kato pove4eto hora v BG karam star avtomobil, no ne pestia ot remonti i ka4estvo na bilo to 4asti, gumi, masla, gorivo i pro4ie, a v teia firmi poddrajkata e na MIN, problemat e 4e niamat minimum, kato cial sa na principa, 4e ako raboti na4i e izpravno
  • 26 niki

    27 1 Отговор
    leka past na po4inalite w tazi tragediya i dano pone namaleyat tozi rod katastrofi
  • 27 balgario maiko na kade otivash?

    9 1 Отговор
    v bg da te e strah dase kachish na avtobus.tia turci bog znae dali sa podarjali tia stari avtobusi vaobshte.abe balgarska rabota.kontrol ZERO.jalko za nevinite jertvi.leka prast na milite horica.
  • 28 W203

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    prav si.
  • 29 lexus

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "kolio_vg":

    pitai dogan i sergei za tia firmi
  • 30 club_lada

    5 0 Отговор
    жалко за малкото дете,поклон пред паметта на майка му,сестра му и на другите починали ;( за туй от години не се возя на рейсове то бива бива ама вече .. не стига че карат като луди,ами и само неизправни бракми,
  • 31 ФОРДАДЖИЯ

    10 0 Отговор
    Колко хора още трябва да умрат за да се забранят тия морги?Отговорът е -много. В България абтобусните превозвачи плащат много сериозни суми на депутатско лоби за да не ги контролират.За това и БДЖ стигна до дъното.Всяка нормална държава гледа да развива железницата, а нашата гледа да я унищожи.България е единствената държава в Европа , която извършва геноцид срещу собствения си народ.
  • 32 отношение

    8 0 Отговор
    http://photo-forum.net/joro/emoticons/40.gif

    малшанс за съжаление
    просто цялата трагедия е от това че след като автобуса се обръща - удря се в бетонната колона и това е причината за жертвите,ако я нямаше тази колона-автобуса просто щеше да се плъзне и да се спре на няколко метра и пострадалите щяха да са с много по леки наранявания

    жалко за жертвите
    мир на праха им
  • 33 jikata

    4 0 Отговор
    голяма трагедия и пак няма виновен в тази държава
  • 34 kacko

    2 0 Отговор
    Поклон пред светлата им памет. Всички в тази държава гледат само да печелят. Да печелят на гърбът на другите. Без да ги интерсува какво ще стане. Без да ги интерсува човешкият живот. Докога с тази алчност? До кога парите ще са водещи? Тези хора неразбират ли, че има по-важни неща от парите на този свят? Тия, как да ги нарека и аз незнам. Ама изроди си мисля, че е подходяща дума. Та тия изроди незнаят ли, че живота е много кратък, докато се ухилиш и си се узъбил. Защо е тази алчност? Аз, несъм видял някои като си отиде от този свят да вземе със себеси колата си, или пък парите си, или пък апартаментите си. Никои нищо невзема със себеси. Всеки си утива така, както е дошъл на този свят. До кога с тази алчност? До кога с тези пари? До кога? Много жалко за хората. Но също така много жалко и за нас всички ни.
  • 35 `

    5 0 Отговор
    В този случай не може да има един виновен, вината е комплексна. Безопасното пътуване на автобусите зависи от много хора организиращи този процес, както на държавно така и на часно ниво .... Но, според мен шофьора знае какво е станало, но е посъветван от адвокати да не казва. Аз лично на база на опит в предишна работа предполагам, че става дума за спукана стара гума. Никой не каза гумите му с нови ли са сменен или с регенерати. Регенерата не е проблем, когато е направен от специалисти и основана не е стара.
    Защо не прегледат дот-а на гумата от кога е ?
  • 36 `

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Боби":

    Принципно си прав, но няма как да им се забрани да упражняват тази дейност, нито каквато и да било друга. Освен това има и практика с поставени лица. Какъвто в прочем мисля, че е 21 годишния Бурак Саглам. По-интерсно ми е Ениз Ченгел, Мюневер Ченгел и Есат Ченгел с какви паспорти са. Ако са с турски забрави изобщо някой да им потърси отговрност за нещо. дори бойко ще си мълчи по случая, нека да мина малко времеме ще се убедим сами в незачитането на българската закони от съседните на нас държави ...