Отидете към основна версия

23 841 134

Колко струват невключените дневни светлини

  • дневни светлини-
  • глоби

Правилата за движение по пътищата на повечето страни в Европа задължават водачите да включват фаровете през деня най-малкото през определен период от годината. Неспазването на закона се наказва с глоба почти навсякъде, макар да има и държави като Германия, Франция и Швейцария, където дневните светлини са само препоръчителни. Във всеки случай обаче всеки шофьор, поел на път из Стария континент би постъпил предвидливо ако провери предвалително какви са правилата във всяка страна, през която планира да мине - санкциите могат да бъдат наистина солени.

Най-ниската глоба за невключени дневни светлини е в Латвия. Там санкционират заплесите, които са забравили да си пуснат фаровете, с едва 5 лата или 7 евро. Това е доста по-евтино от средния размер на санкцията в Европа - между 30 и 60 евро. В Норвегия нарушението се наказва със 190 евро, а в Естония - със 192.

На фона на тези суми глобата от 20 лева за невключени дневни светлини у нас изглежда направо смешна. В Румъния санкцията е 20 евро, в Исладния - 30, в Италия - 38, в Унгария - 40, в Швеция - 43, във Финландия - 50, в Полша - 55, в Чехия - 53, в Дания - 70, а в Словакия - 135 евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини