Отидете към основна версия

9 304 4

Австрия забрани видеорегистраторите

  • птп-
  • катастрофа-
  • лични данни

Австрийската комисия за защита на личните данни забрани използването на бордови камери, които документират ставащото пред автомобила. Т. нар. видеорегистратори са приети за средство, което позволява вмешателство в личния живот на други лица, съобщава ORF.

Комисията е разгледала молба от австриец, който искал да узакони видеорегистратора си с цел "юридическа защита в случай на пътнотранспортно произшествие". Властите обаче не са приели аргументите му.

Председателят на Комисията Ева Зурада-Кирхмайер мотивира решението с австрийското законодателство, което не позволява на частни лица да провеждат видеонаблюдение извън границите на частната си собственост.

Под това понятие властите разбирали къща, апартамент или помещение. Мониторингът на обществени пространства бил изключителна отговорност на агенциите за сигурност. При видеозаснемането от автомобил в кадър попадали личните данни на трети лица - регистрационни номера, физиономии и т.н.

Нарушаването на забраната ще се наказва със строги глоби. Заловен с видеорегистратор водач ще трябва да плати 10 000 евро, а при повторно провинение - 25 000 евро. При това на санкции ще подлежи не само използването на специализирана бордова камера, а и снимането с телефон, макар че от Комисията за защита на личните са се смилили и няма да наказват правенето на снимки след катастрофа.

Модата на видеорегистраторите започна след многобройни клипове, заснети по пътищата на Русия. Там подобни устройства не само не са забранени, а дори напротив - руските власти вече започнаха оборудването на полицейските автомобили с бордови камери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини