Last news in Fakti

30 Април, 2013 11:46 9 293 4

Австрия забрани видеорегистраторите

  • птп-
  • катастрофа-
  • лични данни

Австрийската комисия за защита на личните данни забрани използването на бордови камери, които документират ставащото пред автомобила. Т. нар. видеорегистратори са приети за средство, което позволява вмешателство в личния живот на други лица, съобщава ORF.

Комисията е разгледала молба от австриец, който искал да узакони видеорегистратора си с цел "юридическа защита в случай на пътнотранспортно произшествие". Властите обаче не са приели аргументите му.

Председателят на Комисията Ева Зурада-Кирхмайер мотивира решението с австрийското законодателство, което не позволява на частни лица да провеждат видеонаблюдение извън границите на частната си собственост.

Под това понятие властите разбирали къща, апартамент или помещение. Мониторингът на обществени пространства бил изключителна отговорност на агенциите за сигурност. При видеозаснемането от автомобил в кадър попадали личните данни на трети лица - регистрационни номера, физиономии и т.н.

Нарушаването на забраната ще се наказва със строги глоби. Заловен с видеорегистратор водач ще трябва да плати 10 000 евро, а при повторно провинение - 25 000 евро. При това на санкции ще подлежи не само използването на специализирана бордова камера, а и снимането с телефон, макар че от Комисията за защита на личните са се смилили и няма да наказват правенето на снимки след катастрофа.

Модата на видеорегистраторите започна след многобройни клипове, заснети по пътищата на Русия. Там подобни устройства не само не са забранени, а дори напротив - руските власти вече започнаха оборудването на полицейските автомобили с бордови камери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тадд

    2 0 Отговор
    от утре и шадраваните нямаме да им снимаме, и площадите...тия са изтрещели тотално.
  • 2 galaxy

    2 0 Отговор
    Такова устройство трябва да се монтира заводско на всеки автомобил в ЕС. Макар, че за нашия съд, при инцидент пак няма да бъде доказателство, ако са накърнени правата и достойнството ва властимащите. Съда по вътрешно убеждение ще прецени, че тоя дето не им е дал пари и е без връзки е виновен, а записът е защитна версия на аутсайдера и даже може да му бъде повдигнато обвинение че е маниполирал записа и иска да подведе съда.
  • 3 Anonymous.

    2 0 Отговор
    На никой власт имащ, не му е удобно да го снимат някъде в неловка ситуация. Я някой обикновен човек да чукне човек от властта, веднага от десет камери доказателства ще изкарат.
  • 4 Руснака Руския

    1 0 Отговор
    "демокрация" в действие