Отидете към основна версия

26 309 36

Какъв вид автомобил е най-подходящ за начинаещи шофьори

  • съвети-
  • начинаещ шофьор-
  • автомобил

Съвети, които ще ви помогнат да изберете първата си кола

Снимки: Shutterstock

Всеки, който е получил шофьорска книжка, рано или късно започва да мисли за закупуване на кола. И ако в соц. времената избирахме от по-малко от 10 модела, дело най-вече на съветската автомобилна индустрия, сега пазарът предлага толкова много модели автомобили, че дори опитен автомобилен ентусиаст може да се обърка. Затова ви предлагаме да се запознаете с някои съвети, които ще ви помогнат да изберете първата си кола.

Клас на превозното средство


За шофьори, които тепърва започват да трупат опит в реални пътни условия, трябва да се вземат предвид размерите на превозното средство. За да не се затруднявате при паркиране или маневриране в тесни улици, трябва да обърнете внимание на автомобилите от сегментите „B” или „C”. Дължината им е в диапазона 3.9 и 4.3 м. В същото време тези коли имат достатъчно място в купето, но по-малко място в багажника. Произвеждат се предимно с каросерия хечбек, но има и по-просторни комбита, а по-рядко и седани. Най-добре е да се ориентирате към хечбек от „B” сегмент.

Възраст на автомобила


Колкото е по-малка възрастта на колата, толкова по-добре, поне теоретично, защото такава кола следва да има по-голям остатъчен ресурс. Което от своя страна трябва да намали честотата на непланирани ремонти и да не води до неочаквани неприятни разходи. Не е препоръчително обаче да си взимате чисто нова кола. Понаучете се на малкоупотребявано возило и след това го сменете (ако искате и имате възможност с ново). В допълнение към възрастта си струва да вземете предвид пробега - кола, работила като такси, дори след 5 години, може лесно да „навърти“ 500 хиляди км, така че едва ли е препоръчително да се обмисли такъв вариант като първата кола. С други думи желателно е реалните километри да са в диапазона 50 - 100 хиляди.

Гориво


Бензиновите автомобили трябва да бъдат поставени на преден план, а предвид настоящата "кризисна обстановка" и автомобилите, оборудвани с АГУ (LPG), с които разходите за гориво ще са значително по-малко. Дизеловите опции, въпреки икономиите на "литър", в никакъв случай не са икономични при ремонти, вероятността от които е пряко пропорционална на увеличаването на пробега на автомобила и намаляването на качеството на дизеловото гориво. Към днешна дата мълчим по темата за електрическите автомобили, защото е почти невъзможно да се купят евтино.

Скоростна кутия и задвижване


Що се отнася до предаването, то силно препоръчваме предно. След него нареждаме колите с 4х4 и накрая тези със задно задвижване. По отношение на трансмисията идеалният вариант е "автомат", но с някои условности. Приблизително от 2005 година някои производители бяха увлечени от инсталирането на така наречените „роботи“ на своите модели. Въпреки теоретичното инженерно съвършенство на такива единици по отношение на ефективността и скоростта на превключване, на практика този вид трансмисии се оказаха не много надеждни, с нисък ресурс и скъпи ремонти. Вярно е, че тези обстоятелства не принудиха индустрията напълно да се откаже от този тип скоростна кутия - автомобилните фабрики постепенно ги подобриха и през периода 2012-2015 г., в зависимост от марката, отделните "роботи" могат да се считат за доста надеждни. Но отново, ако пробегът на колата е сравнително малък. Ако всичко това ви изглежда твърде сложно и объркващо, по-добре е да предпочетете автоматичната скоростна кутия от класическия тип.

Въпреки това, колите с автоматични трансмисии обикновено са по-скъпи (тъй като самата скоростна кутия е по-скъпа и се монтира предимно на автомобили от по-висок клас и с по-високо ниво на оборудване. Така че, ако шофьорската ви книжка не съдържа код "А", с който могат да се управляват само автомобили с автоматична скоростна кутия, можете да помислите за по-достъпни варианти с "ръчка".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.

Свързани новини