Отидете към основна версия

2 186 13

Днес Golf става на 50 години – как се разви историята

  • vw-
  • golf-
  • mk1-
  • mk8-
  • volkswagen

Легендата на Volkswagen празнува рожден ден

Днес се навършват 50 години от създаването на един от най-емблематичните автомобили в автомобилния свят - Volkswagen Golf Mk1. Започнал серийното си производство на 29 март 1974 г. в завода във Волфсбург, Германия, Golf се превърна в най-продавания автомобил на Volkswagen за всички времена и в най-популярния автомобил в Европа с над 37 милиона продадени бройки. Това е впечатляваща цифра, която се изразява в над 2000 продадени бройки всеки ден през последния половин век.

Golf Mk1 се появява като наследник на Beetle, първоначално замислен в края на 60-те години на миналия век с разработения от Porsche прототип EA 266. Този проект за хечбек със средно разположен двигател обаче в крайна сметка е прекратен поради технически проблеми и опасения, свързани с разходите и поддръжката. Въпреки обещаващите си характеристики, нетрадиционната конструкция на EA 266 го прави непрактичен за масово производство и са оцелели само няколко прототипа.

В същото време проектът EA 276, разработен във Волфсбург, се отличава с предно предаване и предно разположен двигател, като е произведен само един прототип. Въпреки че този проект демонстрира по-конвенционална конфигурация, той също е изоставен поради остарялата технология на двигателя.

В крайна сметка именно прототипът EA 337, проектиран от Джорджето Джуджаро от Italdesign, полага основите на Golf Mk1, какъвто го познаваме днес. Преминавайки от квадратни към кръгли фарове и притежавайки по-практичен дизайн, Golf Mk1 поставя нови стандарти за компактните автомобили. Въпреки първоначалните разногласия по отношение на елементи от дизайна като фаровете, успехът на Golf затвърждава мястото му в автомобилната история.

Самият Джуджаро смята Golf за най-важния автомобил в кариерата си, като приписва на успеха му отварянето на врати за него като дизайнер. Самото име "Golf" произлиза от немската дума за океанското течение "Гълфстрийм", отразявайки визията на Volkswagen за автомобил, който ще постави нови стандарти в своя сегмент.

Днес "Голф" остава неразделна част от гамата на "Фолксваген", като осмото поколение продължава наследството на своите предшественици. С преминаването на автомобилната индустрия към електрификация се очаква Golf Mk9 да продължи традицията на иновативност и съвършенство, създадена от емблематичните му предшественици.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини