Отидете към основна версия

2 878 17

Екоактивисти поляха електромобил с масло

  • електромобили-
  • ford-
  • f-150 ligthning-
  • активисти

Те смятат, че колите на ток не решават проблемите със замърсяването

През уикенда членовете на организацията за борба с климатичните промени Extinction Rebellion бяха принудително изведени от Международното автомобилно изложение в Ню Йорк. Те бяха забелязани да изливат нещо като масло, върху електромобил и изложбения под, докато скандираха: "Никакви електромобили на мъртва планета". Демонстрантите се насочиха към изцяло електрическия Ford F-150 Lightning, специално модифициран за офроуд употреба, който току-що беше представен пред публика при откриването на изложението. Въпреки че изглеждаше противоречиво, групата уточни, че протестът им не е насочен срещу автомобилните ентусиасти, а по-скоро срещу индустрията на електрическите превозни средства.

Марк Греъм, активист от Extinction Rebellion, участващ в протеста, подчерта, че възражението им не е срещу желанието на хората да шофират, а срещу зависимостта от автомобилите. Според групата по-голямата част от емисиите от автомобилите, както при производството, така и при използването им, се дължат на тези, които имат алтернатива на шофирането.

Extinction Rebellion твърди, че електрическите превозни средства не решават основните проблеми на транспортния сектор, а само заменят една неустойчива форма на транспорт с друга. Те подчертават значителното въздействие върху околната среда на производството на електромобили, особено поради добива на ресурси като стомана, който представлява значителна част от глобалните емисии на CO2.

Въпреки че са направени някои стъпки, като например инвестиции в екологично производство на стомана, напредъкът остава бавен. Освен това групата твърди, че производството на електромобили първоначално е по-въглеродно интензивно от това на традиционните превозни средства, въпреки че анализите показват дългосрочните им ползи за околната среда. Въпреки това Extinction Rebellion твърди, че преминаването единствено към електромобили не е в състояние да се справи адекватно с неотложната климатична криза.

Майлс Грант, говорител на Extinction Rebellion, твърди, че електрическите превозни средства не решават основните проблеми, свързани с автомобилите, като обширната инфраструктура, ресурсоемкото строителство и присъщата им енергийна неефективност, дори и при електрическите модели. Той предполага, че популярността на електромобилите се дължи на способността им да поддържат статуквото, а не да го предизвикват из основи.

В резултат на това групата се застъпва за по-широки дискусии относно екологичните решения, които да включват по-малки, по-устойчиви превозни средства и обществен транспорт. В допълнение към протеста си на автомобилното изложение Extinction Rebellion наскоро организира демонстрация по време на бродуейско представление на пиесата на Хенрик Ибсен "Враг на народа", правейки паралели с тежкото положение на главния герой при разкриването на неудобни истини.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини