Отидете към основна версия

1 683 6

Lotus разкри причината за катастрофата на Гудууд

  • lotus-
  • evija-
  • катастрофа-
  • гуудуд

Оказва се, че въртящият момент е бил в повече

Фестивалът на скоростта в Гудууд оправда името си тази година, но не съвсем по начина, по който Lotus се надяваше. Дългоочакваният състезателен автомобил Evija X, електрически хиперавтомобил направи драматично самоотстраняване в началото на изкачването на хълма.

Шокиращият инцидент е заснет на видеозапис. С изключен контрол на сцеплението Evija X отприщи огромния си въртящ момент при старта. Съобщава се, че задните колела са се въртели с 274 км/ч (170 мили в час) на метри от стартовата линия, докато предните са се опитвали да поддържат скорост от 241 км/ч (150 мили в час). В последен опит да си върне контрола, водачът свалил газта, но предизвиканото от тази маневра прехвърляне на тежестта накарало Evija X да се завърти и в крайна сметка да се сблъска с балите сено.

За щастие, водачът излезе невредим от инцидента. Разследването след катастрофата разкри съвкупност от фактори: деактивиране на контрола на сцеплението, мигновено подаване на огромен въртящ момент към гумите и коригираща маневра, която дестабилизира автомобила. Цялото произшествие се развива само за 1,5 секунди.

Интересно е, че Lotus потвърди, че Evija X е завършила успешно по-ранно изкачване на хълм същата седмица, също с изключен контрол на сцеплението. Въпреки това, стремежът на автомобила да се справи с времето е бил прекъснат от катастрофата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини