16 Юли, 2024 19:56 1 672 6

Lotus разкри причината за катастрофата на Гудууд

  • lotus-
  • evija-
  • катастрофа-
  • гуудуд

Оказва се, че въртящият момент е бил в повече

Lotus разкри причината за катастрофата на Гудууд - 1

Фестивалът на скоростта в Гудууд оправда името си тази година, но не съвсем по начина, по който Lotus се надяваше. Дългоочакваният състезателен автомобил Evija X, електрически хиперавтомобил направи драматично самоотстраняване в началото на изкачването на хълма.

Шокиращият инцидент е заснет на видеозапис. С изключен контрол на сцеплението Evija X отприщи огромния си въртящ момент при старта. Съобщава се, че задните колела са се въртели с 274 км/ч (170 мили в час) на метри от стартовата линия, докато предните са се опитвали да поддържат скорост от 241 км/ч (150 мили в час). В последен опит да си върне контрола, водачът свалил газта, но предизвиканото от тази маневра прехвърляне на тежестта накарало Evija X да се завърти и в крайна сметка да се сблъска с балите сено.

За щастие, водачът излезе невредим от инцидента. Разследването след катастрофата разкри съвкупност от фактори: деактивиране на контрола на сцеплението, мигновено подаване на огромен въртящ момент към гумите и коригираща маневра, която дестабилизира автомобила. Цялото произшествие се развива само за 1,5 секунди.

Интересно е, че Lotus потвърди, че Evija X е завършила успешно по-ранно изкачване на хълм същата седмица, също с изключен контрол на сцеплението. Въпреки това, стремежът на автомобила да се справи с времето е бил прекъснат от катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джуган

    3 1 Отговор
    Май им трябва по-опитен тест пилот. Тези стартове с много газ се отработват преди представянето пред цял свят, иначе ставаш за резил

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Факт

    0 1 Отговор
    Тракшън контрола е изобретен отдавна
  • 3 Жалка работа

    3 0 Отговор
    Бъгав,неуправляем ел.вибратор!
    Смятайте какво може да предизвика тоя кош на обществен път с висока скорост, при положение,че водача му не може да направи нищо, защото реално не го управлява, а е пътник!
  • 4 ганю

    0 0 Отговор
    май некадъния управляващ момент
    е бил най голям а не въртящият
    така е отишъл да попасе сено малко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джуган":

    никога не е късно да се о.с.е.р.е една работа