Отидете към основна версия

11 150 5

Десет от най-ефектните скоростни лостове

  • топ 10-
  • скоростен лост

Автомобил се управлява с волана и педалите, но шофьорът и машината като че ли общуват най-откровено чрез лоста за смяна на предавките. Конструкторите и дизайнерите отдавна са осъзнали това и винаги са отделяли специално внимание на този възел. Ето 10 от най-сполучливите им попадения през годините.

Aston Martin DBS



От по-далеч този лост може да прилича на съвсем класически. Отблизо обаче някои сечения, издутини и вдлъбнатини съвсем спокойно биха впечатлили почитателите на съвременното изкуство.

Mercedes-Benz CLK GTR



Много маниаци, които разсъждават на тема "къси скорости", изобщо нямат представа за какво става дума.

Cord Sportsman



Старомодната елегантна джаджа вдясно от волана напомня за катинар с ключ и пести място в салона.

Volvo S60 R



Прочутата "космическа топка" на шведите прилича на автоматик, но всъщност не е. Механизмът е колкото футуристичен, толкова и функционален.

Chrysler Imperial



През 50-те в Щатите идват на мода всевъзможни алтернативи на скоростните лостове. Особено популярни стават управляващите блокове за автоматик с копчета.

Citroen SM



Както може да се очаква от французи, всичко е изящно, нежно и засукано. Феновете на модела с двигател от Maserati смятат този скоростен лост за скулптура.

Abarth 695 Biposto

Друго типично американско решение от драг рейсинга - всеки лост включва отделна предавка. Най-коравите състезатели си поръчват и по няколко педала на съединителя.

Spyker C8



Интериорът на холандската суперкола трудно може да остави равнодушен дори и човек без никакво отношение към автомобилите. Шофьорът се чувства като капитан на пиратски кораб.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини