Last news in Fakti

19 Март, 2014 11:52 11 145 5

Десет от най-ефектните скоростни лостове

  • топ 10-
  • скоростен лост

Автомобил се управлява с волана и педалите, но шофьорът и машината като че ли общуват най-откровено чрез лоста за смяна на предавките. Конструкторите и дизайнерите отдавна са осъзнали това и винаги са отделяли специално внимание на този възел. Ето 10 от най-сполучливите им попадения през годините.

Aston Martin DBS



От по-далеч този лост може да прилича на съвсем класически. Отблизо обаче някои сечения, издутини и вдлъбнатини съвсем спокойно биха впечатлили почитателите на съвременното изкуство.

Mercedes-Benz CLK GTR



Много маниаци, които разсъждават на тема "къси скорости", изобщо нямат представа за какво става дума.

Cord Sportsman



Старомодната елегантна джаджа вдясно от волана напомня за катинар с ключ и пести място в салона.

Volvo S60 R



Прочутата "космическа топка" на шведите прилича на автоматик, но всъщност не е. Механизмът е колкото футуристичен, толкова и функционален.

Chrysler Imperial



През 50-те в Щатите идват на мода всевъзможни алтернативи на скоростните лостове. Особено популярни стават управляващите блокове за автоматик с копчета.

Citroen SM



Както може да се очаква от французи, всичко е изящно, нежно и засукано. Феновете на модела с двигател от Maserati смятат този скоростен лост за скулптура.

Abarth 695 Biposto

Наричат този дяволски красив механизъм за превключване на предавките "кучешка трансмисия". За да бъде подчинена, изисква груба мъжка сила като едно време.

Hurst



Hurst Performance съществува от 50 години и винаги се старае да бъде на върха в хот род индустрията. Най-ефектните лостове на американците приличат на дръжки на огнестрелно оръжие.

Lenco



Друго типично американско решение от драг рейсинга - всеки лост включва отделна предавка. Най-коравите състезатели си поръчват и по няколко педала на съединителя.

Spyker C8



Интериорът на холандската суперкола трудно може да остави равнодушен дори и човек без никакво отношение към автомобилите. Шофьорът се чувства като капитан на пиратски кораб.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    6 0 Отговор
    Как можахте да пропуснете скоростния лос на Лада 2101.Срамота.

    Коментиран от #2

  • 2 Стоян Стоянов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ярослав станчев":

    хах - да бе. Преди 25-30 години имаше уникални тунинг елементи в широко разпространените (тогава) руски возила. То не бяха зарчета ,кученца , на които им се люлее главата, плюшени възглавнички и мокетчета разни , основно около задното стъкло, та дори и огромния избор от нестандартни скоростни лостове с всякакви "нещица", вътре в тях.
  • 3 Нема Бира

    0 1 Отговор
    Тая класация ХИЧ НЕ СТРУВА!!!! Най-готиният лост е на Pagani Huayra.. точка!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Ричко Тиханчов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нема Бира":

    и това си е лично твое мнение.. три точки !
  • 5 pafch0

    0 1 Отговор
    Скоростния лост на MB CLK GTR .... става въпрос че е на волана ?