Отидете към основна версия

27 016 21

17-годишен хлапак създаде ЗАЗ кабрио

  • заз-
  • 965-
  • тунинг

Ученик в Електротехническия колеж в гр. Гродно, Беларус, стана единственият представител на випуска си, успял да изпълни заданието на преподавателите да преработи Запорожец в по-необичаен автомобил. 17-годишният Влад вложил цяла година труд и усилия, за да превърне "зазката" в кабриолет.



"Учителят по механика ни обеща отлична оценка на матурата ако се справим със задачата", разказва момчето. "С работата се захванахме няколко момчета, но на третото занятие останах сам, хората се разбягаха".



Влад решава да направи кабриолет от ЗАЗ 965. В колежа вече има един екземпляр, но за завършването на проекта се налага да бъде купен и друг. "Намерих го по обява и го купих със собствени пари. По пътя към колежа в спря КАТ. Това беше първата глоба в живота ми, вземам книжка след няколко седмици", признава Влад.



Хлапакът работи над "зазката" цяла година с кратки прекъсвания. Прави основен ремонт на двигателя, използвайки конспекта и учебниците, укрепва олекотената каросерия и тръби и планки, за да й придаде устойчивост на усукване, преправя въздухозаборниците за охлаждането на мотора, китосва, грундира и боядисва купето и претапицира салона с екокожа, която поръчва от Полша. За последния етап търси помощта на майка си, тъй като не го бива много в шиенето.



"Исках да снижа окачването, както е модерно сега", обяснява Влад. "Даже отрязах по две намотки от пружините, но повече не посмях, защото возията щеше да стане съвсем "дървена", а и щеше да се наложи да сменям кормилните щанги. Исках да сложа лети джанти, но барабанните спирачки не позволиха. Или трябваше да сложа други, или да "раздуя" калниците, за което нямаше да ми стигне времето."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини