Отидете към основна версия

2 876 2

Валутната война

  • валутната-
  • война-
  • пиб

Обезценяването на китайската валута засегна болшинството от немските производители на автомобили

Поредна разнопосочна седмица за пазарите на акции. Този път европейският Euro Stoxx 50 разочарова, като загуби над 4 процента. Американският S&P 500 приключи седмицата със скромните 0.67 процента доходност.

Номерът на китайката

Миналата седмица е перфектното доказателство за това колко скачени са икономиките на различни държави. Китай взе решение да обезцени местната си валута, което автоматично прави вносните стоки по-скъпи за местните потребители, и пазарите на акции в Европа моментално реагираха. Негативно. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Причината е ясна – европейският бизнес е силно зависим от търсенето на неговите стоки и услуги в Китай. Особено засегнати са
болшинството от немските производители на автомобили, както и френската империя за луксозни продукти: LVMH Moet Henessy Louis Vuitton.
Решението за обезценяването на китайската валута беше изненадващо и е нормално да предизвика краткосрочен шок на финансовите пазари. Но това съвсем не значи, че ефектът ще бъде дългосрочен, защото пазарът е динамичен и е напълно възможно в близкото бъдеще да сме свидетели на други подобни действия от страна на други икономики. Еврото, например, силно се обезцени срещу долара през първата половина 2015г. и е напълно възможно до края на годината да се обезцени допълнително.

Action Plan

Лятото се оказва наистина трудно за инвестиции. Пазарите се движат в зигзагообразно движение – една седмица нагоре, друга, надолу. Подобни периоди са част от играта и със сигурност не продължават вечно. Вероятно това неутрално движение ще приключи до няколко седмици – края на август традиционно се свързва с повишена инвеститорска активност. Предстои ни голямото събитие на годината – повишението на лихвените нива в САЩ, което вероятно ще стане факт през септември. Следователно, се придържаме към планът, а именно: търпеливо чакаме да дойде моментът и наблюдаваме макро данните, идващи от Америка. Нивата, които все още ни вълнуват, са: 2050 за S&P 500 и 3500 за Euro Stoxx 50. Трайно задържане под
тях може да предизвика по-сериозни разпродажби.

 Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини