Last news in Fakti

17 Август, 2015 13:34 2 875 2

Валутната война

  • валутната-
  • война-
  • пиб

Обезценяването на китайската валута засегна болшинството от немските производители на автомобили

Поредна разнопосочна седмица за пазарите на акции. Този път европейският Euro Stoxx 50 разочарова, като загуби над 4 процента. Американският S&P 500 приключи седмицата със скромните 0.67 процента доходност.

Номерът на китайката

Миналата седмица е перфектното доказателство за това колко скачени са икономиките на различни държави. Китай взе решение да обезцени местната си валута, което автоматично прави вносните стоки по-скъпи за местните потребители, и пазарите на акции в Европа моментално реагираха. Негативно. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Причината е ясна – европейският бизнес е силно зависим от търсенето на неговите стоки и услуги в Китай. Особено засегнати са
болшинството от немските производители на автомобили, както и френската империя за луксозни продукти: LVMH Moet Henessy Louis Vuitton.
Решението за обезценяването на китайската валута беше изненадващо и е нормално да предизвика краткосрочен шок на финансовите пазари. Но това съвсем не значи, че ефектът ще бъде дългосрочен, защото пазарът е динамичен и е напълно възможно в близкото бъдеще да сме свидетели на други подобни действия от страна на други икономики. Еврото, например, силно се обезцени срещу долара през първата половина 2015г. и е напълно възможно до края на годината да се обезцени допълнително.

Action Plan

Лятото се оказва наистина трудно за инвестиции. Пазарите се движат в зигзагообразно движение – една седмица нагоре, друга, надолу. Подобни периоди са част от играта и със сигурност не продължават вечно. Вероятно това неутрално движение ще приключи до няколко седмици – края на август традиционно се свързва с повишена инвеститорска активност. Предстои ни голямото събитие на годината – повишението на лихвените нива в САЩ, което вероятно ще стане факт през септември. Следователно, се придържаме към планът, а именно: търпеливо чакаме да дойде моментът и наблюдаваме макро данните, идващи от Америка. Нивата, които все още ни вълнуват, са: 2050 за S&P 500 и 3500 за Euro Stoxx 50. Трайно задържане под
тях може да предизвика по-сериозни разпродажби.

 Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рондо

    0 0 Отговор
    По време на петролната криза в началото на 70-те Никсън в кратък срок на два пъти по 10 (общо 20%!)процента девалвира долара.Правят се такива ходове.Не съм финансист,но мисля че влиянието на китайската икономика е силно преувеличено.Нищо страшно не се е случило.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    РАДВАМ СЕ, ЧЕ СЕ ВСЛУШАХТЕ В МНЕНИЕТО НА МНОГО ВАШИ ЧИТАТЕЛИ И СПРЯХТЕ ПУБЛИКУВАНЕТО НА ТЕЗИ КОМЕНТАРИ - НАПИСАНИ С ЛЯВ КРАК, ДЕСЕН ПАЛЕЦ. :) ТОЗИ КОМЕНТАТОР ОТ БАНКАТА, МОЖЕ ЛИ ДА ПРАВИ НЕЩО ДРУГО? ИЗОБЩО КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ИМА НА ПАЗАРИТЕ ТОЗИ ХАДЖИДИНЕВ? ... ХА, ХА... МИСЛЯ, ЧЕ МНОГО ХОРА ВИ БЯХА ПИСАЛИ ЗА ТОВА! БРАВО НА ВАС, ЧЕ СПРЯХТЕ ДО МУ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ !!! поздрави....