Отидете към основна версия

2 646 4

Най-добрите държави в света

  • благосъстояние-
  • класация-
  • швеция

Анализатори са оценили 163 държави от цял свят в каква степен допринасят за благосъстоянието на планетата. За целта са разгледали 35 различни индикатора като състояние на икономиката, култура, сигурност, световен ред, климат, богатство, равнопоставеност на половете и здравословно състояние на населението. Данните са събирани от различни източници, включително ООН и Световната банка.

„Швеция би трябвало вече да се е „изморила” да е на върха на списъка на подобни класации, но фактът си е факт”, казва Саймън Анхолт, един от авторите на изследването. Скандинавската държава заема първо място благодарение най-вече на фактори като здравословно състояние на населението, богатство и равнопоставеност между половете.

През 2015 г. Швеция зае челна позиция и в класацията за екологично най-отговорната държава в света, а в редица други подобни изследвания се намира в ТОП 10.

Що се отнася до сегашната класация, то през миналата година Швеция е била на шесто място. От тази гл.т. тя значително е подобрила част от показателите, по които е съставена класацията.

ТОП 10 на най-добрите държави в света

държава
1 Швеция
2 Дания
3 Холандия
4 Великобритания
5 Германия
6 Финландия
7 Канада
8 Франция
9 Австрия
10 Швейцария

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини