Last news in Fakti

5 Юни, 2016 13:21 2 643 4

Най-добрите държави в света

  • благосъстояние-
  • класация-
  • швеция

Анализатори са оценили 163 държави от цял свят в каква степен допринасят за благосъстоянието на планетата. За целта са разгледали 35 различни индикатора като състояние на икономиката, култура, сигурност, световен ред, климат, богатство, равнопоставеност на половете и здравословно състояние на населението. Данните са събирани от различни източници, включително ООН и Световната банка.

„Швеция би трябвало вече да се е „изморила” да е на върха на списъка на подобни класации, но фактът си е факт”, казва Саймън Анхолт, един от авторите на изследването. Скандинавската държава заема първо място благодарение най-вече на фактори като здравословно състояние на населението, богатство и равнопоставеност между половете.

През 2015 г. Швеция зае челна позиция и в класацията за екологично най-отговорната държава в света, а в редица други подобни изследвания се намира в ТОП 10.

Що се отнася до сегашната класация, то през миналата година Швеция е била на шесто място. От тази гл.т. тя значително е подобрила част от показателите, по които е съставена класацията.

ТОП 10 на най-добрите държави в света

държава
1 Швеция
2 Дания
3 Холандия
4 Великобритания
5 Германия
6 Финландия
7 Канада
8 Франция
9 Австрия
10 Швейцария


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Carfen

    1 2 Отговор
    Къде са САЩ? Малко преди нас и на две места след Русия?

    Коментиран от #2

  • 2 antimediator

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Carfen":

    Пак ли се изказваш неподготвен ?!
  • 3 909 БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    До коментар 1 . Не България е малко по -добре от Русия ! Русия е богата по ресурси а народът живее бедно 1 евро е 75 рубли ! Заплатите и пенсиите са им почти като в България ! А за САЩ там разликата в заплатите е огромна ! ТАКА ,ЧЕ ТОП 10 Е ПРАВЕЛЕН !!!
  • 4 Carfen

    0 2 Отговор
    Не оспорвам топ 10. Само не разбрах къде са "великите сили". Особено американците, които все ни дават акъл. А руснаците си ги знаем :)