Отидете към основна версия

3 293 18

Симеонов: Македонци и украинци ще са сервитьори

  • туризъм-
  • море-
  • сервитьор

Отпадат изискванията за представяне на документи

Туризмът ни ще може да наеме работници от трети страни за сезона по облекчен режим. Това стана ясно след заседанието на правителството.

За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни, като се очаква промените да са в сила още от следващата седмица.

"Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата, изискванията към работодателите за публикуване в медиите на свободни работни места, за договори за наем – само с декларации ще могат да бъдат приети желаещите да работят у нас", обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини.

"Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа", съобщи вицепремиерът.

Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обслужване в туристическия бранш.

Той коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда", защото нямало хора за работа. По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини