Last news in Fakti

8 Юни, 2017 15:17 3 287 18

Симеонов: Македонци и украинци ще са сервитьори

  • туризъм-
  • море-
  • сервитьор

Отпадат изискванията за представяне на документи

Симеонов: Македонци и украинци ще са сервитьори - 1

Туризмът ни ще може да наеме работници от трети страни за сезона по облекчен режим. Това стана ясно след заседанието на правителството.

За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни, като се очаква промените да са в сила още от следващата седмица.

"Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата, изискванията към работодателите за публикуване в медиите на свободни работни места, за договори за наем – само с декларации ще могат да бъдат приети желаещите да работят у нас", обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини.

"Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа", съобщи вицепремиерът.

Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обслужване в туристическия бранш.

Той коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда", защото нямало хора за работа. По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 труд и заплащане

    14 3 Отговор
    ЩОоо, нямаме ли си висшисти - бакалаври и магистри, които да работят като масажисти, градинари, камериерки и сервитьорки?
    Аз лично имам приятели от СУ и НСА, които са треньори, архитекти, терапевти и бачкат сезонно по плажа или на Банско от 10 години.
    Чистят басейна, боядисват огради, прекопават градинки, помагат в кухнята - иначе са кинезитерапевти!
    Архитектите чистят плажа и работят спасители, но всеки ден пренасят кеговете с бирата до заведениято на Шефа и понякога събират пари за чадърите.
    На Банско са сервитьори, охранители, пиколо и т.н. ВСЕ ЗА ЕДИН И СЪЩИ ШЕФ!!!
    Ама така е когато си роден в някое село и се хващаш за 600лв. 24/7 защото после може никога да не си намериш работа, а къщата е стара, руши се, родителите ти са пенсионери, а сметките се трупат...

    Коментиран от #16

  • 2 Vulpes

    27 1 Отговор
    Да,ще дойдат да работят,но при условие че им се плаща! Хората търсят минимум по 400 евро,пълен пансион,стаи с климатици и хладилници. А за българите 400лв заплата,и вземи това бунгало в гората. (Говоря за курорт Албена).

    Коментиран от #6

  • 3 Дедо Грую

    21 1 Отговор
    Направо Валерко с подноса на Слънчака! Да дава личен пример.
  • 4 ХА ХА ХА

    20 0 Отговор
    ЩО НЕ ПОКАНЕШ РУМЪНЦИ А
  • 5 шведски бокс

    22 2 Отговор
    "Македонци и украинци ще са сервитьори", а българи боксови круши, както вече стана ясно !?
  • 6 Бачкатор от Албена

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vulpes":

    Аз на Албена бях в къмпинга на палатка )) 2 сезона живяхме 6 човека в палатка за 4, защото шефа си е скръндза . Една сутрин дори ни бутна някакъв полски кемпер, който даваше заден ))) А като дойдат рокерите - нали знаеш, че банята на къмпинга е обща?!- тея се опрааат там денонощно с мадамите си и хич не им пука дали ти трябва да се изкъпеш или не- ОхканеАхкане и Пляс Пляс , пък ти си прави сметката... Ненормален фетиш! Ааа ако се съмняваш в историята ми, задавай въпроси с радост ще си припомня приключенията на Албена!!

    Коментиран от #7

  • 7 Vulpes

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бачкатор от Албена":

    Брато,вярвам ти. Аз съм изкарал младините си там. И още навремето когато в София заплатите бяха по 700лв на Албена беше 180лв. В момента е около и малко над минималната. Говорел съм с шефове на комплекса и съм ги питал,защо заплатите ни са толкова ниски........отговора беше:
    -Защото всички крадете!
    Ок,краде се,не споря,но с 300лв заплата,която я взимаш 5 до 6 мес. Как да изкараш зимата? Казах му вдигни ми я на 800лв. (Бях барман) и ще чакам само на бакшиши.
  • 8 коминочистача

    25 0 Отговор
    Аве селски ,вземете да дигнете заплатите ве -не говори глупости -от къде ще докарате. Миналата година и Ангелкова и тя щеше да докарва от Филипините . Кирил Домусчиев и той -евтина работна ръка от чужбина дайте. Как па се ненаядоха тия изроди.
  • 9 Хасан

    9 0 Отговор
    Няма никой за 400 -500лв...юни -юли-август...за 1500лв си намираш роб да ти работи 3 месеца..увеличи заплатите..нали пазарна икономика...цената на това което се тьрси се увеличава...на труда що трябва да пада
  • 10 Колю

    4 0 Отговор
    Ако и на тях плащат осигуровки като на нас - 10 часа на ден и 6 дневна работна седмица ,а в договора пише 6 часа и заплата 360 лв за това.... Ще дойдат ,ще пребият накого и повече няма да повторят. Тези или са по-зле и то нас или нещ
  • 11 Колю

    5 0 Отговор
    Ако и на тях плащат осигуровки като на нас - 10 часа на ден и 6 дневна работна седмица ,а в договора пише 6 часа и заплата 360 лв за това.... Ще дойдат ,ще пребият накого и повече няма да повторят. Тези или са по-зле и то нас или нещо яко са ги изментили.
  • 12 Смехория

    9 0 Отговор
    Ще ги купуват като роби. Иначе няма да стане, те да не са идиоти? Само вдигане на заплатите може да спаси България. Но има и още един въпрос: къде е КНСБ, Подкрепа и другите синдикати? Веднага на стачка :)

    Коментиран от #14

  • 13 Колю

    8 1 Отговор
    Този господин още малко и ще ни затвори да не излизаме от страната и само да бачкаме за колкото каже шефа. Нещо към миналото все гледа телевизионера. Много се взе на сериозно министъра. Та последното което е казал да не би да важи от вчера и то за само този бизнес. Най-голямата гавра с трудещи се е при шивачки и в туризъм-ресторантъорство. Въобще заведенията и дето има кухня. Всичко е мушенгия и уйдорма по документите , а проверяващите от векове се правят на ощипани защото....е то се знае колко . Само ,че на българина му писна да бъде третиран като китайски нелегален имигрант 1930 година в Ню Йорк и да не излиза от кухните с хлебарки и плъхове.
  • 14 Vulpes

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Смехория":

    Аз ще ти кажа къде е КНСБ,навремето покойния Желязко Христов (който беше начело до преди да се спомине) прекарваше летните си почивки в хотела,в който работех на Албена заедно със семейството си за по 2-3седм. Мислиш ли,че е плащал за почивката си? На Албена работиш по 6 дни,а те водят на 5 платени с минимални осигуровки. Минималната заплата за този стандарт в БГ,в момента трябва да е поне 650лв.
  • 15 гост

    9 1 Отговор
    Българите мизеруваме, а тия само глупости бълват...
  • 16 Крум Янкулов

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "труд и заплащане":

    АБЕ ХОРА ЗАЩО ТАКА СИ ГОВОРИТЕ НА МОРЕТО МОИ ПОЗНАТИ ЗА ПОД 1500 ДАЖЕ НЕ ИМ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ ДА ХОДЯТ. В САНДАНСКИ КЪДЕТО ЖИВЕЯ АЗ ИМА ОГРОМЕН ГЛАД ЗА ПЕРСОНАЛ И МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НА 8-ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН БРУТО-550лв.
    А ПЪК АЗ ОТ 4 МЕСЕЦА НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ МАГАЗИНЕРКА НА МОЯТ МАГАЗИН С БРУТНА ЗАПЛАТА 700лв.НА 8-ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН
    А ПЪК В БЮРОТО ПО ТРУДА МИ КАЗАХА ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ХОДЯ ПРИ ТЯХ ЗАЩОТО ИМАТ НАД 200 СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА И НИКОЙ НЕ ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС
  • 17 Баш майстора

    3 0 Отговор
    За толкова пари, толкова и музика 🎶.....

    Коментиран от #18

  • 18 Ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Баш майстора":

    Отивам ползваш моето име аркадаш?