Отидете към основна версия

19 553 17

Един от най-успешните сектори в българската икономика

  • металургия-
  • икономика-
  • българия
Снимка: М. Богданова ©

Секторът на металургията осигурява 5% от БВП на страната. В него пряко са заети 12 800 работници, а непряко работят над 50 000 души. Произведената продукция за 2016 г. възлиза на 6.8 млрд. лв., а добавената стойност е 846 млн. лв. За миналата година е изнесена продукция на стойност 5 млрд. лв. Това стана ясно по време на официалното честване на деня на металурга – 5 ноември. Церемонията беше на 7 ноември в един от големите заводи за преработка на метали и производство на компоненти за големи автомобилни марки и архитектурни фасади – ЕТЕМ.

„Металургичната индустрия е един от стълбовете, на които се основава растежът на българската икономика. Инвестициите са насочени към създаване на добавена стойност и качествени изделия, които се конкурират на световно ниво”, каза Георгиос Менцелопулос, изпълнителен директор на компания ЕТЕМ.

„Това е отрасъл, който инвестира не по-малко от 4 млрд. лв. през последните години, независимо от икономическите условия. Гигантско постижение, чието значение за развитието на българската икономика не може да се осмисли от българските политици и елит”, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Само за първите 8 месеца на текущата година металургичният сектор отчита ръст от над 41 пункта в индекса на промишленото производство в сектор С24, който се асоциира с металургичната индустрия.

„Най-важното е, че когато говорим за металургия, не говорим само за първична обработка. Говорим за сложни индустриални процеси, където голяма част от добавената стойност – заплати, данъци остават в страната. Още повече твърдя, че няма как да имаме истинска индустрия без като фундамент да има металургия”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Заплащането в металургичния сектор е между два и четири пъти по-високо от минималната работна заплата в България. Средното месечно възнаграждение в сектора е 1305 лв. Най-много вземат служителите, които работят в цветната металургия – 1780 лв. на месец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини