Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 17:27 19 543 17

Един от най-успешните сектори в българската икономика

  • металургия-
  • икономика-
  • българия
Един от най-успешните сектори в българската икономика - 1
Снимка: М. Богданова ©

Секторът на металургията осигурява 5% от БВП на страната. В него пряко са заети 12 800 работници, а непряко работят над 50 000 души. Произведената продукция за 2016 г. възлиза на 6.8 млрд. лв., а добавената стойност е 846 млн. лв. За миналата година е изнесена продукция на стойност 5 млрд. лв. Това стана ясно по време на официалното честване на деня на металурга – 5 ноември. Церемонията беше на 7 ноември в един от големите заводи за преработка на метали и производство на компоненти за големи автомобилни марки и архитектурни фасади – ЕТЕМ.

„Металургичната индустрия е един от стълбовете, на които се основава растежът на българската икономика. Инвестициите са насочени към създаване на добавена стойност и качествени изделия, които се конкурират на световно ниво”, каза Георгиос Менцелопулос, изпълнителен директор на компания ЕТЕМ.

„Това е отрасъл, който инвестира не по-малко от 4 млрд. лв. през последните години, независимо от икономическите условия. Гигантско постижение, чието значение за развитието на българската икономика не може да се осмисли от българските политици и елит”, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Само за първите 8 месеца на текущата година металургичният сектор отчита ръст от над 41 пункта в индекса на промишленото производство в сектор С24, който се асоциира с металургичната индустрия.

„Най-важното е, че когато говорим за металургия, не говорим само за първична обработка. Говорим за сложни индустриални процеси, където голяма част от добавената стойност – заплати, данъци остават в страната. Още повече твърдя, че няма как да имаме истинска индустрия без като фундамент да има металургия”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Един от най-успешните сектори в българската икономика

Заплащането в металургичния сектор е между два и четири пъти по-високо от минималната работна заплата в България. Средното месечно възнаграждение в сектора е 1305 лв. Най-много вземат служителите, които работят в цветната металургия – 1780 лв. на месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    39 25 Отговор
    Тези комунизи дето твърдят че у нас нищо не се произвеждало , да прочетат 10 пъти тази статия и дано им влезе нещо в главите.

    Коментиран от #7

  • 2 turgo

    76 7 Отговор
    един от най - печелившите бизнеси в българия е майка ти или баща ти да е от обласния комитет на партията кмет или директор на соц. предприятие.да са крали с г.за си и децата им да карат минимум с класа да имат по 5, 6 милиона евро в офшорки и да са в сегашните структури на властта естествено верни на вечната единствена и непобедима комунистическа партия.

    Коментиран от #12

  • 3 майна

    27 9 Отговор
    самодоволство навява този текст,вижте другите държави къде са,и после се хвалете
  • 4 Бизнеса

    29 8 Отговор
    Най-успешният бизнес в Булгаристан е Спекулата

    Коментиран от #6

  • 5 hfij

    28 2 Отговор
    докато ние си чешем езиците и за толкова години се делим на какви ли не, ще мием кенефите на чехи и дори румънци и пак няма да ни дойде акъла в главите
  • 6 паржу

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бизнеса":

    12800 работят 50000 търтеи и много ми е иптересно как се събират данни за заплащането 5000 за админ, и 500 за работника и авторите на някои публикации дайте поне малко професионализъм за хонорара и аз мога да пиша на всякаква тема всички сте платени корупция навсякъде даже по високите етажи на полицията наказани няма не само там кучетата си лаят кервана си върви глупав народ лесна власт ама за много пари и това редакторите пишете как се оцелява с 200 лв, пенсия гледане на деца с 500 лв заплата и за продадените шоф, книжки от ДАИ от което е тази касапница по шосетата помагали взимането с 5-10 лв,е нема такава държава,
  • 7 Патето Яки

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Публикувано във факти.бг: Георгиос Менцелопулос, изпълнителен директор

    Къде я така наречената българската индустрия ?
  • 8 Брат ром

    2 7 Отговор
    Ми то мойто жилезо. Амаз го брах по иефтино.
  • 9 бббббб

    9 10 Отговор
    Обаче закрихме Кремиковци,като губещо предприятие?!?!
  • 10 АЛА БАЛА

    14 1 Отговор
    КОГАТО ОТКРАДНЕШ И ПРОДАДЕШ, СИ НАЙ-УСПЕШЕН
  • 11 гост

    8 3 Отговор
    Наистина звучи самодоволно. Тези цифри може да изглеждат внушително за нас, обикновените простосмъртни, но се замислете само върху това какво представляват тези 12800 души за една такава индустрия - нищо и половина. Другите числа на каква база да ги отчитаме? Може ли на база произовдството до 1990г. В учебника на сина ми по география и икономика все още стоят икономическите и производствени показатели от преди 1990г. Всички искаме да се гордеем с днешна България. Искаме да имаме развита индустрия, а не напудрени изказвания и спекулация с неразбирането на хората. Популизъм народ не храни!
  • 12 Грую

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "turgo":

    Добре звучи, но дай точен пример.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Радо

    7 2 Отговор
    Фирмите, близки до гербаджийската хунта, нарязаха маса тръби от Напоителни системи из Силистренско/тутраканско....отърмъчиха всичко, което нашите деди и родители са съградили с десетилетия!!
  • 15 jp power

    3 1 Отговор
    Няма такива български фирми, те са собственост на колонизаторите.
  • 16 Едно евро

    1 0 Отговор
    Не само чехи и словаци са пред нас. И Сърбия да влезе в ЕС и на нея ще ѝ дишаме прахта.
  • 17 тцтц

    0 0 Отговор
    Чугунолеене ихтиман зимат 500при стоиков кви 1700 подигравка беше завод а сегааа...