Отидете към основна версия

14 785 52

Японската "Язаки" обяви публично заплатите в Димитровград

  • язаки-
  • българия-
  • заплати

Прозрачността на производителя на кабели явно е продиктувана от недостига на персонал и постоянните отсъствия

Производителят на автомобилни кабелни инсталации "Язаки България" ще увеличи основната заплата на операторите, които работят в най-новия завод на групата в Димитровград, съобщиха от компанията. Дружеството е въвело и "бонус система, която е обвързана с липсата на отсъствия от работното място - всеки оператор, който спазва своя месечен график, получава още 280 лв. към основната си заплата", се посочва още в съобщението на "Язаки".

Голямата добавка за присъствие изглежда нетипична, но вероятно е продиктувана от безпричинните отсъствия и многото болнични листове, които са ключов проблем за работодатели в страната. С подобни трудности се сблъскват и други заводи, които оперират в области с висока безработица и изискват основно ръчен труд.

От 1 март стартовото възнаграждение в Димитровград става 575 лв. бруто, а след 6 месеца трудов стаж операторите ще получават 600 лв., се посочва в специално прессъобщение на дружеството. Увеличението на стартовата заплата е 5% спрямо досегашното, уточниха за "Капитал" от компанията.

"Допълнителните придобивки за служителите се увеличават и с двойно по-високата стойност на ваучерите за храна, която от 1 януари вече е 60 лв. В резултат на тези въведения доходът на операторите с 6-месечен стаж в "Язаки" стига до 940 лв.", уточняват от дружеството. Това значи малко под 750 млн. лв. нето, сочат изчисления на "Капитал".

Според информацията на служителите се осигуряват и безплатен транспорт, двустепенно меню в столовата на завода срещу 50 стотинки и 24-часово медицинско обслужване.

Допълнителни 230 лв. може да получи всеки работещ, който допринесе за наемането на нови хора. Програма "Доведи приятел" ще бъде активна до края на май 2018 г. и сумата ще бъде получена срещу успешна препоръка за назначение.

Официалното откриване на завода в Димитровград ще бъде през април 2018 г., но той работи от няколко месеца и вече има над 1000 служители. Това е третото производствено предприятие на групата в България след тези в Сливен и Ямбол. "Язаки България" е 100% собственост на японската Yazaki Corporation. Компанията започва дейност в България през 2006 г. и вече има над 5500 служители в страната.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини