21 Февруари, 2018 17:14 14 748 52

Японската "Язаки" обяви публично заплатите в Димитровград

  • язаки-
  • българия-
  • заплати

Прозрачността на производителя на кабели явно е продиктувана от недостига на персонал и постоянните отсъствия

Производителят на автомобилни кабелни инсталации "Язаки България" ще увеличи основната заплата на операторите, които работят в най-новия завод на групата в Димитровград, съобщиха от компанията. Дружеството е въвело и "бонус система, която е обвързана с липсата на отсъствия от работното място - всеки оператор, който спазва своя месечен график, получава още 280 лв. към основната си заплата", се посочва още в съобщението на "Язаки".

Голямата добавка за присъствие изглежда нетипична, но вероятно е продиктувана от безпричинните отсъствия и многото болнични листове, които са ключов проблем за работодатели в страната. С подобни трудности се сблъскват и други заводи, които оперират в области с висока безработица и изискват основно ръчен труд.

От 1 март стартовото възнаграждение в Димитровград става 575 лв. бруто, а след 6 месеца трудов стаж операторите ще получават 600 лв., се посочва в специално прессъобщение на дружеството. Увеличението на стартовата заплата е 5% спрямо досегашното, уточниха за "Капитал" от компанията.

"Допълнителните придобивки за служителите се увеличават и с двойно по-високата стойност на ваучерите за храна, която от 1 януари вече е 60 лв. В резултат на тези въведения доходът на операторите с 6-месечен стаж в "Язаки" стига до 940 лв.", уточняват от дружеството. Това значи малко под 750 млн. лв. нето, сочат изчисления на "Капитал".

Според информацията на служителите се осигуряват и безплатен транспорт, двустепенно меню в столовата на завода срещу 50 стотинки и 24-часово медицинско обслужване.

Допълнителни 230 лв. може да получи всеки работещ, който допринесе за наемането на нови хора. Програма "Доведи приятел" ще бъде активна до края на май 2018 г. и сумата ще бъде получена срещу успешна препоръка за назначение.

Официалното откриване на завода в Димитровград ще бъде през април 2018 г., но той работи от няколко месеца и вече има над 1000 служители. Това е третото производствено предприятие на групата в България след тези в Сливен и Ямбол. "Язаки България" е 100% собственост на японската Yazaki Corporation. Компанията започва дейност в България през 2006 г. и вече има над 5500 служители в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боцман

    27 25 Отговор
    Браво
  • 2 dynamo

    163 9 Отговор
    750 лв на месец. Няма даже 400 евро. И това е за пример. И му се прави реклама. Голямо постижение. 😢

    Коментиран от #6

  • 3 Сенко

    68 11 Отговор
    Аз съм от Димитровград но живея дълги години в чужбина както и всеки по кадърен човек. Останаха само мутри и едни индивиди които е трудно да наречеш човеци макар и да пренадлежа към една и съща етническа група с тях. Ето това е господа управляващи действителната картина в провинцията,всичко друго е ала бала. 4687
  • 4 СССРБАРЕТА

    113 10 Отговор
    575лв. на месец, това си е по зле от при комунизма! Хайде сега някой да ме убеди в американските и европейски ценности!!! Те са по скоро маркетингов трик и важат само за техните държави а на нас ни дават само надежди и да се надяваме за светло бъдеще зада може да ни експлоатират и да робуваме по мирен път! С 600лв. на месец едно младо семейство какво да направи по напред? Нова кола ли да си купи, ново жилище ли да си купи, дрехи ли да си купи, качествена храна ли да си купи, няколко деца ли да гледа? Търсят си работещи бедни, подхранвани с прогнила идеология за светло бъдеще в България!

    Коментиран от #50

  • 5 1234

    30 3 Отговор
    Каракачанов вземай ги в армията точно са.
  • 6 На всяка манджа миродия

    49 5 Отговор

    До коментар #2 от "dynamo":

    Динамо ,това е бруто бе .чисто нето остават 450 лв.и тука не се дават пари на ръка като във всяка бг.фирма...
  • 7 народе

    37 15 Отговор
    660лв а вав гномиа взимат минимум 4000лв каде отиват другите 3400 спите балгари ни6то нестава от вас нас хаха

    Коментиран от #16, #43

  • 8 На всяка манджа миродия

    88 2 Отговор
    Пожелавам на фирмата постоянен поток от нови кадри от махалите на Димград ,Хасково и Симеоновград,както и пълни складове с рекламации...
    За тези пари толкоз
  • 9 браво

    16 48 Отговор
    Пише 940 лева , добра заплата за провинцията , е все пак трябва и да се ходи на работа и да не се отсъства , ама капитализъм като искаш пари трябва и да работиш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РОБ ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА

    28 1 Отговор
    РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ....
  • 12 сашо

    48 3 Отговор
    Само от малцинствата работят на линиите. Масово не могат да пишат и четат. Някои даже и цветовете не познават. Говоря за заводите в другите градове
  • 13 Стефан

    77 4 Отговор
    Доколкото съм чел, за 1 (един) ден отсъствие от работа, независимо дали става дума за болничен или по друга причина, работниците губят надбавката. Целта на "инвеститорите" е да ги накарат да ходят на работа дори болни! Не само това - следва законната удръжка от заплатата за времето, докато са били в болнични. И така, брутната базова заплата е около 26 лева на ден. При три дни болнични се удържат надниците за втория и третия ден, т.е. стават 52 лева. 575 - 52 = 523 лв. бруто. Така ако даден работник е боледувал, или е ходил на погребение на близък, или е дал кръв, или е гледал болно дете, или дори ако се е женил, не му се изплаща надбавката, а само основното възнаграждение, т.е. 523 лева бруто, или 405,83 лева чисто.

    Пожелавам на "инвеститорите" те да работят за толкова пари! Мамата...
  • 14 Стефан

    43 3 Отговор
    Преди ден или два гледах по "Референдум" на Канал 1 как някакъв "работодател" твърдеше, че заплатите в автомобилния сектор били не по-малко от 15% по-високи, отколкото в останалите браншове без ИТ-сектора. Без коментар...
  • 15 мдам

    39 7 Отговор
    основната заплата не е голяма,но все пак прочетете че тя се увеличава след 6 мес.работа и дават бонус ако не отсъстваш.хранят работниците на столова за 50 ст.и имат медицинска помощ.това все паке доста добре за нашите ширини.помислете и от страната на работодателя,това е бизнес все пак. Макар че аз не исках да чакам и в моя град да се светнат как се прави бизнес та емигрирах и няма да се връщам скоро.Всичките са супер дебилни идиоти,изобщо нямат на представа че на народа му писна и се изнася и никой няма да ги чака за 400-500лв.

    Коментиран от #18

  • 16 Учителят по български

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "народе":

    Пич, с този правопис си направо за ТЕЛК...
  • 17 Стефан

    6 0 Отговор
    http://archive.septemvri23.com/Yazaki_Yambol_stachka.htm
  • 18 Стефан

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "мдам":

    Прочети горните статии (в линка, който съм дал). Не се увеличават, а само обещават да се увеличат.
  • 19 Радо

    38 4 Отговор
    Според мен, човек колкото и да е на зор, не трябва да работи в тази държава за под 800лв чисти на месец, за по-малко по-добре да си седи в къщи или на село и си гледа двора и кокошките, в Япония с тия заплати не мож си купи едно кило ориз на ден, башкъ другите разходи.
  • 20 измама

    54 6 Отговор
    Пьлна ЛЬЖА. Работя там, всичко е долна льжа. Измамници от всякьде. А полошото е че Бьлгарите отговорници са предателите вьв фабриката. За бога хора не идвайте да работите при тези измамници

    Коментиран от #22, #38

  • 21 Работещ е чужбина

    29 4 Отговор
    Да си бачкат!Докато мога ще работя във чужбина и няма да отида да работя за 300евро!Тука вземам 1800 евро и ми е супер плащат ми квартирата храната ,пътните до работата!Мизерници японски незаслужавате даже здравей да ви казват!
  • 22 Докладна

    33 4 Отговор

    До коментар #20 от "измама":

    Евала че има хора които казват истината!Браво така трябва.
  • 23 Да бе

    37 3 Отговор
    Неви ли е срам бе мърши.тръгнали със 280 евро реклама да си правите!Никой не трябва да им работи за тия пари.да се научат да плащат.
  • 24 Българин

    30 4 Отговор
    Незнам какво да кажа.работя във чужбина доста време вече минах петдесетте все си казвам че е дошло време да се преборим в България .Но като гледам че нещата не вървят на добре при нас и се отчайвам вече .Абе как може да има заплата от 300евро при тази скъпития.ами няма да се прибирам това е .Може би след десетина години ще се върна ако съм жив и здрав разбира се.
  • 25 Ужас

    29 3 Отговор
    Заплата около 280евро ужас!Това е геноцид във мирно време.ами като има кой да им работи !!!Аз за тия пари няма да им работя .
  • 26 abv

    25 2 Отговор
    Добре са проучили пазара. Евтина работна ръка в България.
  • 27 ТЕЗИ ИЛИ СА НАГЛИ

    26 5 Отговор
    или са пълни идиоти. Да се хвалиш с подобни нива на запащане си е услуга за конкуренцията и пълен дебилитет. Защо не споделят добрите практики като това да им бачкаш 3 месеца и да не платят , защото било "обучение". Че им дължиш и стойността на това "обучение" ако напуснеш. Тези турски манафи, които управляват бизнеса на японската Язаки що не вземат да се скрият и да се потърсят? Заради такива "благодетели" българите избягаха в чужбина.
  • 28 Реалист

    9 38 Отговор
    Българина иска заплата в хиляди работното време да свършва след обяда преди обед основно паузи за цигари и кафе:) Щом не му се работи за тези пари значи е богат:)
  • 29 Ще ме....

    24 2 Отговор
    ...хванат за краката с тези пари. А тоз дет по-нагоре ги защитава да се вдигне и цялата му фамилия да иде и да работи за тези използвачи. И да чака 6 месеца да му дигнат заплатата с "цели" 5% :)))). Не мерси
  • 30 ГГГГГ

    15 2 Отговор
    Дигнали ваучерите на 60 лева!? Аз поне от 5 години взимам толкова. За тези който не знаят това е максимума за ваучери.
  • 31 Гост

    10 6 Отговор
    Ако прочетете по-внимателно статията ще видите,че пише " 750 млн. лв. нето" .
    Не знам за вас,но на мен 750 милиона месечно ми стигат. ;)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Патриот

    15 4 Отговор
    Това ни е икономическият просперитет вече 10 години, с който ни дарява ГЕРБ и вожда - заплати колкото да си платим сметките.
  • 34 Да ама надали

    22 1 Отговор
    Браво за същата работа в Германия вземам 2 300 бруто или 1700 евро чисто+++ 1-2-3
    И да знаете Операторите са едни от най търсените професии в Германия (не губете време)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 насакото яката

    19 2 Отговор
    Въшливите японци се гаврят с булгарситанските роби. В България всичките фирми са робовладелци.
    Щом не могат да си намерят хора и ги търсят с бонуси "доведи приятел", смятайте какви са условията на труд!
    При добри условия и заплащане, няма нужда да се търсят хора, те сами идват, основен принцип на пазара на труда.
  • 37 Стефан

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "насакото яката":

    Потърси в Youtube ключови думи yazaki протест и гледай. Навсякъде стачки, недоволство, неплащане на заплати и т.н. Такава им е политиката по цял свят...
  • 38 гост

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "измама":

    И аз имам наблюдения върху тях: проблем са българския мениджмънт и умишленното задържане на ниски заплати. Знаете ли, че този бонус за отсъствие не се взима при 1ден болничен за детето ти например? Знаете ли, че там работят основно цигани и за качество на продукцията не може да се говори? Знаете ли, че слагат подлизурковци за отговорници и те регулират скоростта на линията както им се каже? Знаете ли, че циганите си пускат маанета по телефоните на линията, плува се, обижда се? А знаете ли, че минималната заплата стана 510лв, вие плащахте досега 520лв, сега вдигате на 575лв, което е под 450лв чисто. Язаки е най-долнопробното място за работа, унижава хората и изисква робовладелски труд. Във всяка една фирма в Димитровград може да си намериш работа за 500-600лв, хора, не ходете в Язаки. Завод от подобен ранг предполага заплати от 1200-1500лв бруто за оператори.
  • 39 гост

    14 1 Отговор
    По-добре да работиш на минималната, което е 30лв по-малко спрямо заплатата на Язаки и да си работиш в Д-град, отколкото да пътуваш всяка сутрини вечер до завода и обратно и да ходиш буквално да те тормозят. В шивашките цехове в града за човек без ден стаж и квалификация плащат също толкова пари, а това е най-ниското заплащане. Стига да искаш да работиш има фирми в града, които плащат по 600-800лв чисто за работещи хора, не за мързели, което пак е малко, но не е подигравка както е в Язаки. Реално Язаки има 5500 роби, основно цигани, защото нормални хора със семейства не се хващат там на работа и ако се чудите спрете да го правите, бягайте далеч от тези робовладелци.
  • 40 гост

    16 1 Отговор
    Влезте в БГ.работодател и прочетете какво пишат хората работили там:
    Ето и един цитат за Д-град:
    Конкретно за новия завод между Димитровград и Хасково, екипът от инженери и мениджъри е от изключително неграмотни, некомпетентни,некадърни хора,занимаващи се само с клюки,интриги ,топенето и всичко останало без засягащите им трудови задължения.Хора от екипът уважаващи себе си и останалите са напуснали отдавна.Останалите там ръководни кадри са от тези,които не са се реализирали никаде и в никоя нормална компания или с две думи няма другаде къде да отидат, защото нищо не става от тях и никаде не ги искат.А пък за заплатите да не говорим.
  • 41 Teraki

    6 2 Отговор
    Eй мизерни работодатели такива.Закривайте завода и без това нищо не става от него
  • 42 Изчислител

    2 1 Отговор
    "Това значи малко под 750 млн. лв. нето, сочат изчисления на "Капитал".".... Добра заплата, щом има и МЛН. отзад :)
  • 43 Трепач

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "народе":

    Непрочетените книги си отмъщават. Видно е от поста ти.
  • 44 На отрепките

    9 3 Отговор
    Ще ви кажа само едно......щом има вече 1000 работника значи им харесва! Ако не беше добре нямаше да са там, а да ви кажа ли защо са там, защото нямат алтернатива, а да ви кажа ли защо нямат алтернатива? Защото не стават за нищо, нямат умения и квалификации не са учили и т.н, един вид могат да вършат физическа работа с ниско изискване на интелект, да преместят нещо от точка а до точка б, или да завият болта в дупката и т.н, дефакто за това са си виновни те, защото докато е трябвало в къщи да четат чужди езици, приложни науки математика, (програмиране, архитектура, авионика) и всякакви други квалификации с висока добавена стойност, те тогава ходеха да пърдят по сепаретата и да хвърлят салфетки на Фики , Мики и т.н живееха си живота добре и спокойно, след училище навън айляк , еми сега да духат супата...... а тези които тогава си даваха зор и сега продължават.....за тях наградата е друга, всеки според заслугите си. Ние сме най-жалкото, ревливо и мързеливо племе в Европа, ако не и в света.....наистина сме драма и то голяма.

    Коментиран от #48

  • 45 Справедлив

    2 1 Отговор
    Абе заблодени овце са тоз народ в една Гърция мвзимат 750евро за 6часов работен ден
  • 46 Сева

    1 1 Отговор
    Как не ги е срам 750 лв на месец,печелят милиарди на гърба на бедните българи,а дават заплати колкото за бог да прости.
  • 47 Господин никой от Р.

    1 1 Отговор
    Аха,а къде е,този наш прословут БИЗНЕСМЕН да прочете,и размисли малко.Че, -следват и голями отдръжки,за данъци,(които не се виждат във формата на социални и здравни усигуровки,защото при чичо доктор трябва за си платиш още няколко пъти,за пенсия данеговорим)И тогава да се изказва,това важи и за ПРАВИТЕЛСТВО.Не някаква си длъжност,КФН да получава десет пъти от обикновен оператор на поточна линия.С какво е по различен!!!!!!!!!!!!?
  • 48 Стефан

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "На отрепките":

    Две трети от тия 1000 работници са там просто защото Бюрото по труда има изискване търсещите работа да не могат да отказват, ако им се предложи такава.
  • 49 Азазел

    0 0 Отговор
    Заплата от 470 лв. в производство си е подигравка. Чак след като хората почват да не достигат и виждате ли колко сме добри, още 200 лв. Обръщам приблизително в чиста заплата, защото другото не храни в момента. Но всъщност затова са на такива места. Разчитат, че хората ще работят за мизерни доходи, а ако се "наложи" може и да не се плаща. Браво на работещите там. Малко иновативно, но си е вид стачка и отстояване на позиция.
  • 50 Данамразим.работата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБАРЕТА":

    Това е бруто а колко ли е нето тоест което носиш във къщи. А може би е на седмица но трябва да се пита

    Коментиран от #51

  • 51 exselero

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Данамразим.работата":

    аз съм в словакия и взимам 900 евро 700 лева за българия са малко но тук стандарта в словакия е друг много е по добре спрямо българия
  • 52 Тди

    1 0 Отговор
    Нищо няма вярно в това и един ден да отцъстваш от работа по причини или някакви други проблеми ти вземат бонус което е 280 лв ако си нов на 2-3тия месец вземаш 500 лв после пак същите пари и накрая след 6-сте месеца вземаш 650 лв в който дори нищо вярно няма обещанията който са написани нищо не са верни карат хората да работят някой дори им викат държат се като животнис тях дават им някакви картони който им вземат пари от заплатата това струва ли си цялото бъхтрне на тия хора напред и назад и то за някакви си 540 лв.