Отидете към основна версия

28 955 42

Societe Generale напуска България

  • societe generale-
  • банка-
  • продажба
Снимка: Shutterstock

Френската банкова група Societe Generale напуска България. Причината е, че компанията се изтегля от всички държави от Централна и Източна Европа. Това е седмата по големина банка у нас. В момента правен и финансов анализ й прави унгарската OTP Bank.

Societe Generale стъпи на българския пазар през 2003 г. Първоначалният план е бил за пряко договаряне между двама купувача, но според два източника на „Капитал" се е появил и трети играч - в края на февруари индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американския асет мениджър Apollo Global Management. Но поне на този етап предлаганата цена е определяна като ниска. Коментар от страна на Apollo няма. Последният проучва отдавна българският пазар. Също така беше и сред кандидатите за ОББ, а също така ПИБ и банка „Пиреос”.

Българското подразделение на банката се продава в пакет с още пет поделения – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Всички те се управляват добре и са на печалба. Общото е, че всички те страдат от това, че оперират на малки пазари, на които доскоро високата рентабилност се стопява, а средата е наситена и в същото време нестабилна от политическа гледна точка.

Очаква се подаването на оферти на купувачите да започне в началото на лятото. Следва избор на кандидат купувачи и преговори. Дефакто финализирането на сделката може да се очаква през есента или края на 2018 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини