Отидете към основна версия

2 689 6

Българска лютеница иска да е традиционен за ЕС продукт

  • ес-
  • традиционен продукт-
  • лютеница-
  • първомай

Тя се произвежда от 1939 г.

„Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница.

Влаганите в „Лютеница Първомай” домати и чушки са от изключителна важност за нейната репутация. През годините гр. Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер. Именно влагането на български първокачествени материали, заедно с традиционния метод, е от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница. Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини