11 Юли, 2018 00:00 2 669 6

Българска лютеница иска да е традиционен за ЕС продукт

  • ес-
  • традиционен продукт-
  • лютеница-
  • първомай

Тя се произвежда от 1939 г.

„Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница.

Влаганите в „Лютеница Първомай” домати и чушки са от изключителна важност за нейната репутация. През годините гр. Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер. Именно влагането на български първокачествени материали, заедно с традиционния метод, е от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница. Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Консервирани храни

    6 0 Отговор
    Айде, сега от майонеза §ра$$и да платят за още една статия, барабар с вода хи$$$ар РРР, дето е с 10 пъти по-високо съдържание на ФЛУОР и да не забравяме българската ЦАЦА, дето е с 10% по-голямо съдържание на бира лятото...
  • 2 Морук

    10 1 Отговор
    С българската лютеница направена с любов с китайски суровини ще завладее света,също като със сиренето от китайско сухо мляко,.нема са хванат,
  • 3 Ло-кум

    3 0 Отговор
    Те и грънците бая пара платиха за регистриране на продукто де ло-кум за тяхна иновация, ама..
  • 4 дам

    13 0 Отговор
    Лютеница, произведена от незнайни съставки, по стара тайна рецепта... Легенди се носят за състава на червеното изкушение.
  • 5 Путкин

    6 0 Отговор
    Най обичам да късам топъл хляб и да греба с него от буркан с лютеница и да боцкам сиренце....!
  • 6 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Ихааа,сега като наводним и залеем европейският и световният пазар представяте ли си какъв стремителен РАСТЕЖ НА БвП ще има.....Най после ще спрат да се оплакват ,че няма пари....обаче ,ма то .... за 30 г растеж и демокрация ТОВА ли достижението на българската индустрия?????