Отидете към основна версия

3 629 18

НСИ: Тревожни данни за икономиката ни

  • нси-
  • данни-
  • икономика

Данни

Снимка: Shutterstock.com

През октомври стопанската конюнктура в нашата страна се влошава отново, отстъпвайки за пети пореден месец от близо 10-годишния връх, достигнат през май, като по-силно понижение има в сферата на услугите, в промишлеността и в търговията на дребно при подем, отчетен единствено в строителството, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна намалява през октомври с 1,9 пункта спрямо септември, когато се понижи с 1,5 пункта. Това представлява отслабване на общата стопанска конюнктура за пети пореден месец, след като през май тя достигна най-висок връх от края на 2008-а година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи с 2,4 пункта спрямо септември, когато стабилизира на нивото от месец август. Това влошаване се дължи главно на понижените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието техните предприятия през следващите шест месеца. Според тях обаче има леко намаление и на настоящата производствена активност, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни, показват резултатите от последната анкета на НСИ.

Средното натоварване на производствените мощности през октомври обаче е с 1,5 пункта над нивото от юли и достига 77,5%, припомня БНР.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 40,2% и от 35,9% от анкетираните промишлени мениджъри.

По отношение на продажните цени в промишлеността, по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини