Отидете към основна версия

5 814 21

Най-търсените професии през 2019 г.

  • труд-
  • работа-
  • служители-
  • професии

Близо 70% от работодателите ще търсят служители

Снимка: Shutterstock

Динамична. Така с една дума може да бъде бъде описана картината на пазара на труда през 2019 г. у нас. В София ще са необходими най-много работници – 83 000. Почти по равно ще е търсенето в Пловдив и Варна, съответно 26 000 и 24 000 служители, сочат данните от проведена анкета от Агенцията по заетостта. Тези, които биха желали да си намерят работа в Разград, Видин или Кюстендил ще изпитват най-големи затруднения. Това са градовете, с най-малка необходимост от нови служители – около 2000 за всеки град.

Що се отнася до квалификацията на кандидатите за работа, то ще има нужда както и високо образовани, така и от по-ниско квалифицирани.

Най-голям глад ще продължи да има за шофьори. Следват инженерите, лекарите и учителите. При по-нискоквалифираните дейности най-силно търсене ще има на мaшиннитe oпepaтopи, пpoдaвaч-ĸoнcyлтaнтитe, шивaчитe, cтpoитeлитe и гoтвaчитe.

В средносрочен план фирмите заявяват, че ще имат нужда от 30 000 души с висше образование. На първо място ще се търсят инжeнepи пo eлeĸтpoтexниĸa, eлeĸтpoниĸa и aвтoмaтиĸa. Най-малко ще има нужда от юристи и специалисти завършили химични технологии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини