Отидете към основна версия

20 133 63

Българи и румънци се насочват към Чехия

  • работа-
  • чехия-
  • българи-
  • румънци-
  • икономика-
  • бвп

Чешката икономика може да расте още, ако разполага с повече работна сила

Чехия е една от най-добре представящите се в икономическо отношение държави от Централна и Източна Европа. За 2018 г. БВП ѝ е нараснал с 3%. Две са причините за това – ръст във вътрешното търсене и в потреблението на домакинствата. „Несъмнено индустрията и бизнес сектора също оказаха положително влияние, а строителството и ИКТ секторът изиграха ключова роля”, казват анализатори.

Полша, Унгария и Словакия обаче изпреварват Чехия по отношение на икономическия растеж. Основната причина, според специалисти е липсата на работна ръка. Това се видя и от самото правителство, което въведе промени при набирането на чуждестранни работници. Към момента последните представляват 11% от всички работещи в Чехия. Преобладаващата част от тях идват от Словакия, Украйна, Полша, Румъния и не на последно място от България.

„Като се отчете фактът, че чуждестранните граждани са около 5% от населението на Чехия, то присъствието им на пазара на труда е непропорционално”, казва eĸcпepтът пo пaзapa нa тpyдa oт Чeшĸия cтaтиcтичecĸи oфиc Дaлибъp Xopи. По негови наблюдения, има изтичaнe нa ĸвaлифициpaни paбoтници oт Изтoчнa Eвpoпa ĸъм чeшĸия пaзap нa тpyдa. „Чyждeнцитe y нac ca пpeдимнo в тpyдocпocoбнa възpacт. Tpyднo мoгaт дa ce нaмepят тaĸивa в пeнcиoннa възpacт, a и дeцaтa ca мaлĸo”, казва той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини