22 Февруари, 2019 08:37 20 107 63

Българи и румънци се насочват към Чехия

  • работа-
  • чехия-
  • българи-
  • румънци-
  • икономика-
  • бвп

Чешката икономика може да расте още, ако разполага с повече работна сила

Българи и румънци се насочват към Чехия - 1

Чехия е една от най-добре представящите се в икономическо отношение държави от Централна и Източна Европа. За 2018 г. БВП ѝ е нараснал с 3%. Две са причините за това – ръст във вътрешното търсене и в потреблението на домакинствата. „Несъмнено индустрията и бизнес сектора също оказаха положително влияние, а строителството и ИКТ секторът изиграха ключова роля”, казват анализатори.

Полша, Унгария и Словакия обаче изпреварват Чехия по отношение на икономическия растеж. Основната причина, според специалисти е липсата на работна ръка. Това се видя и от самото правителство, което въведе промени при набирането на чуждестранни работници. Към момента последните представляват 11% от всички работещи в Чехия. Преобладаващата част от тях идват от Словакия, Украйна, Полша, Румъния и не на последно място от България.

„Като се отчете фактът, че чуждестранните граждани са около 5% от населението на Чехия, то присъствието им на пазара на труда е непропорционално”, казва eĸcпepтът пo пaзapa нa тpyдa oт Чeшĸия cтaтиcтичecĸи oфиc Дaлибъp Xopи. По негови наблюдения, има изтичaнe нa ĸвaлифициpaни paбoтници oт Изтoчнa Eвpoпa ĸъм чeшĸия пaзap нa тpyдa. „Чyждeнцитe y нac ca пpeдимнo в тpyдocпocoбнa възpacт. Tpyднo мoгaт дa ce нaмepят тaĸивa в пeнcиoннa възpacт, a и дeцaтa ca мaлĸo”, казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    191 7 Отговор
    И те бяха в соцлагера, но къде са те, къде сме ние?! Всичко е до управление на държавата и приоритети, както на ръководителите на тази държава, така и на обществото като цяло! Явно ние искаме така да живеем!

    Коментиран от #3, #11, #17, #56

  • 2 Хаха

    148 26 Отговор
    Къде мерите гнусната България с Чехия .или Прага с кочината София хахаха

    Коментиран от #47

  • 3 Pompev

    12 32 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ne be,ponezhe sa blizko do Germaniq,imat investicii

    Коментиран от #6

  • 4 Иво

    112 7 Отговор
    Има и още един фактор, който трябва да се отчете ( тоест два )

    1. Там след "светлия" комунизъм, не са останали да управляват същите.
    2. Хората граничат с Австрия и виждат как живеят комшиите...

    Коментиран от #5

  • 5 Петър

    70 45 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Друг фактор е че руската мафия няма такова представителство и влияние в чехия.същото важи за Полша Румъния словакия
  • 6 Гост

    60 5 Отговор

    До коментар #3 от "Pompev":

    За да има инвестиции, трябва да има бизнессреда! Така че, не слагай каруцата пред коня!
  • 7 онзи

    29 15 Отговор
    Идете в Чешко да работите за Агентурите и циганите от Чешки и словашки произход за 15000 крони на месец...и също Украинските агентури къде ти искат по 350 часа а месец ...

    Коментиран от #30

  • 8 и каква

    27 7 Отговор
    е логоката някой да отиде да работи в чехия а не да кажем в австрия или германия ??? при положение , че сме в ес нямаме проблем да работим навсякъде избирайки най-добрите за нас условия
  • 9 селянин от обеля

    47 41 Отговор
    Преди Втората световна война Чехия /тогава Чехословакия/ е била Третата икономика в Европа, а България след войната е била най-близкия сателит на СССР, явно това още дава отражение ...

    Коментиран от #10, #15, #49

  • 10 История

    39 7 Отговор

    До коментар #9 от "селянин от обеля":

    Историята е хубаво нещо, но вие само я цитирате а не се учите от нея. Чехия е съсед на Германия, и ще не ще и слугинства. За да може Германия да е държи в обкръжение изнесе там много дейности, а всички други членки, които се присъединиха по-късно ходят да работат из Европа. Това са самолетни билети, наеми, ново покъщнина за всяко местене. Това е основния тласък на икономиката на ЕС - ако преместиш един гражданин за 5 години 2 пъти само да смени мястото си на живот. Той ще изхарчи минимум 15 хил. евро ... икономика която печели от болните амбиции на гражданите си.
  • 11 Бате Мите

    94 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Тук в Чехия, хората те оставят да работиш!
    Има ги същите проблеми, както в България, но бизнеса е оставен да се развива!!!! От една година имам собствен бизнес и хората ми помагат да се развия!!! В България 15 години само проблеми и тъпчене, и искане на рушвети! Хайде прави бизнес, ако можеш!!!

    Коментиран от #16

  • 12 онзи

    35 16 Отговор
    Чехите още въздишат по комунизма,и се наричат роби на германците....Нямате си и напредстава колко хиляди фабрики са бутнати там....А и странното е че паметниците на жертвите на хитлеризма се поддържат и им слагат цветя ...а там се споменава за червената армия...А живеех на улица Маршал Конев...е намерих в края на града Стена на срутен завод на която пишеше на Български че заводът е построен с братската помощ на Народна Република България...примери от чешко Бол...

    Коментиран от #14, #26

  • 13 Русенец

    69 9 Отговор
    Горките Чехи, като си нямат ГРОБ и Борисов ще растат я, няма да потъват в блатото на герберската посредственост и милиционерщина !
  • 14 супър трупър

    48 14 Отговор

    До коментар #12 от "онзи":

    Ти луд ли си? Говорих миналата седмица с един възрастен чех, който има бизнес, доста успешен.
    Това, което ми каза той е, че в Чехия почти няма закрити предприятия, всичко си е продължило работа и е приватизирано от нормални хора, не от тъпи червени мутри, хората са теглили големи кредити, предприятията са били финансирани от банките и така икономиката е продължила работа.
    Никой не въздиша по соца, приказваш пълни глупости, кой знае, какъв скъсан българин си в Чехия.

    Коментиран от #23

  • 15 супър трупър

    27 12 Отговор

    До коментар #9 от "селянин от обеля":

    Преди ВСВ, България е била на нивото на Чехословакия!!!!!!
    Има данни, може да се сравнят, даже повечето градинари и овощари в Чехословакия са били българи.
    България е номер едно в земеделието и животновъдството преди ВСВ в цяла Европа, на глава от населението!

    Коментиран от #21, #50

  • 16 Гост

    36 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бате Мите":

    А, точно за това говоря! Това го изпрати на Pompev от коментар 3! Управляващите в Чехия знаят - върви ли бизнеса в държавата, хората ще са доволни и те пак ще са на меките кресла! Тук, управляващите са с манталитета на циганите - ден за ден, че утре не се знае! Кой ще прави бизнес и ще инвестира в такива условия?!
  • 17 Грую

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Случайни хора (без възможности, образование и дарби) взеха властта и парите в България, но това стана не случайно. За неуспехите им разбира се са виновни тези, които не успяха да избягат от тях и останаха да работят тук за тях. Явно в Чехия с е случило нещо друго през последните 30 години и изглежда не само там!

    Коментиран от #18, #24

  • 18 супър трупър

    23 4 Отговор

    До коментар #17 от "Грую":

    Хората не са въобще случайни, нито са разчитали на случайността, но едно е сигурно, че служителите на ДС са особено интелигентни, даже напротив, били са от най-наглите кражбари и го доказаха недвусмислено през последните 30 години.
  • 19 стоян георгиев

    38 2 Отговор
    чехия,полша унгария ,словения,полша са вече нормални европеиски страни по стандарт и доходи.интересно що на тях запада не им взима както на нас според соцносталгиците ?между другото румиъня ги застига.тя има двоино по-висок ръст на икономиката от чехия в последните няколко години и ако ситуацията се запази скоро румънците ще доближат чехите,но при нас такава опасност няма!
  • 20 mik

    29 6 Отговор
    Нямат си цигани, т'ва е!

    Коментиран от #28, #46

  • 21 гост

    21 15 Отговор

    До коментар #15 от "супър трупър":

    Не те разбирам,защо толкова се пениш.Човека ти казва ,че България след Втората Световна е най-близкия сателит на СССР и от това страдаме и сега,което е 100% вярно.
  • 22 гост

    43 5 Отговор
    Чехите са едни от първите които забраниха Комунистическата партия.Обявиха е извън закона и я забраниха,също така забраниха на всички които са имали досег с нея да заемат ръководни постове за минимум 5години.При нас стана точмо обратното.Хора да ДС и Комунистите спретнаха отново преврат през 1989г. разпределиха си заводите и производството и изведнъж станаха бизнесмени с основно образование. Е,за това сме в това положение,управлява ни комунистическата номенклатура.
  • 23 онзи

    13 10 Отговор

    До коментар #14 от "супър трупър":

    Като за начало ми кажи 2 чешки магазина за хранителни стоки,без виетнамските потравини...после 5 чешки фабрики...като пътуваш с влак виж по жп гарите какво е....поразходи се насам натам и ще видиш....аз там бях 3 години и половина ....Което е имало смисъл е купено от западни фирми другото е сринато ...На чехия и казват малкия Китай....повечето чехи бачкат като волове с българи,румънци,унгарции поляци и украинци....робска работа е там...Днес дига товарната утре може и да си я върне в немечко...да така е...

    Коментиран от #33

  • 24 гост

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грую":

    Всичко което казваш е вярно,само едно уточнение,няма случайни хора. Всички са подбрани изключително добре. Имаше една вълна през 1989-1990 когато се раздаваха куфарчета с пари на "новите бизнесмени".
  • 25 Баш Батка

    25 12 Отговор
    Няма какво да го мислите, изнасяайте се с 200. Терминал 1 и 2 работят все още...докато не ви ограбят до шушка ще си седите. Големите градове се напълниха със селяни от цяла България правейки мизерият и подбивайки пазара на труда. За разлика от цивилизованите хора израстнали в големия град те могат да си позволят да дават всичките си пари за наем и да живеят на буркани от село...това им харесва, доволни са ,че не се занимават с фермерство а седят на бюро за 600лв. Изнасяайте се!
  • 26 гост

    28 5 Отговор

    До коментар #12 от "онзи":

    Чехите въздишали по соцаиализма???? По-голям виц не бях чувал.Работих в Чехия през 1997 година и мога да ти кажа ,че мразиха всичко руско в червата.Чехоте никога не са обичали руснаците,чехите никога няма да забравят инвазията и убийствата от 1968 година когато червената армия мачкаше с танкове чехите.

    Коментиран от #40

  • 27 София

    8 8 Отговор
    Не идвайте в Чехия, тук е много лошо и няма работа, Германия и Англия е добра за вас
  • 28 онзи

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "mik":

    Нямали били цигани Чехите...хахаха иди в Бърно в Хомутов....Усти над Лабем....ще видиш със сигурност,но не ся толкова изпаднали като нашити но пък а два пъти по-нагли...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "онзи":

    Експлоатацията може да я срещнеш навсякъде, включително в САЩ, Великобритания, Германия. Проучваш внимателно офертите, за да не работиш за такива (те са известни) и се стремиш да се махнеш от агентурите колкото е възможно по-бързо. Логично е, там, където работят нискоквалифицирани чужденци - без образование, опит и език, високи заплати няма как да има. Като за начало и евтин старт в Чехия с осигурено общежитие за месец-два става. Иначе заплатите растат непрекъснато и наскоро ми предлагаха (2 дни назад) работа като шофьор на личен автомобил по 300 крони бруто/час (около 25 лв.). За повечето дейности обаче няма да видиш и 200/час, ако нямаш добър чешки език, чешка адресна регистрация и т.н.
  • 31 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "коко":

    Разликата с България е доста осезателна! Ти си бил в Чехия за кратко, не си владеел език, нямаш опит и съответно работиш неквалифицирана работа. Бих се учудил да прогресираш и в Германия, ако не владееш немски. Неквалифициран чужденец без език и на големи заплати... Чакай да се посмея малко! Можеш да се занулиш, ако правиш сериозни разходи - не живееш с още някого в общежитие, а си си наел апартамент за целта; не готвиш, а ядеш предимно купено; вземеш си хубав автомобил и после започва поддръжка, застраховки и т.н.; намериш си чешко гадже и хайде по заведенията... Да не изброявам! Иначе 2,50 лв. за една бира в заведение няма да те бутне, както няма да те събори 5€ за бира в Германия при 1200€ чиста заплата, но няма как да лочиш все навън, а и наемите в Германия са също интересни.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "онзи":

    Що говориш глупости, не мога да разбера? Ето ти статия от онлайн вестник от семтември миналата година, където черно на бяло е написано, че средният чех е с богатство от 390 хил. крони (около) и се явява най-богатият източноевропеец.
    https://zpravy.aktualne.cz/finance/prumerny-cech-ma-390-tisic-korun-ve-vychodni-evrope-jsme-nej/r~95aac552c16a11e88782ac1f6b220ee8/?redirected=1550839523

    Няма такова нещо, че обикновеният чех се блъска като вол, напротив, блъскат се чужденците на непривлекателната за чехи работа, там, където не се изисква език или квалификация. Според друго онлайн издание, средният чех е ДВА ПЪТИ по-богат от словаците, независимо, че доскоро сравнително бяха в една и съща държава... Искаш ли чешки супермаркети - Алберт, Глобус, Билла, Пени, Теско, Лидл, Кауфланд, Норма, Жабка ...

    Коментиран от #36

  • 34 Гост

    15 0 Отговор
    Не разбрахте ли най накрая,ниско кфалифицирания труд навсякаде не е платен
  • 35 А тъй ИМА ДА ГЛЕДАМЕ МНОГО

    7 0 Отговор
    Нас не ни бръснат за силива , ужас .
    Може би и тук ще тръгнат нещата но по късно , докът не ни награбят европейците ще си останем жиганите на ефропа .
    Всичките ни изпревариха вече, някой да не е разбрал?
  • 36 онзи

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Чешки магазини подобно а Промаркет и на Фантастико...Теско е английски .....Алберт немски ...

    Коментиран от #37

  • 37 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "онзи":

    Ами, да си бяха стояли във Великобритания! Продават в Чехия, значи са чешки магазин. Алберт пък са холандска верига, не немска, но и те имат бизнес в Чехия. В общи линии, пред магазините обикновено има инфо колко процента от асортимента е чешки и колко е от чужбина, като мнозинството от магазините продава плодове и зеленчуци от доставчици на макс 50 км от мястото на продажба. Естествено, повечето плодове и зеленчуци са от други държави - Испания, Мароко, Египет, но самите доставчици имат централа в района на продажбата. И дори при това положение, чехите са богати, а ние като нация - не!
  • 38 К Витанов

    16 2 Отговор
    Тук пишат само бавноразвиващи се и умствени инвалиди!!! Няма чехи, които да обичат Русия!!! Чехия има по-висок БВП от Гърция при еднакво население ОБАЧЕ...! Чехия е силна индустриална държава, а Гърция е силна с туризъм и търговски флот!!! България е била селскостопанска страна 1939,а Чехия е на нивото на Германия по индустрия на човек от населението!!! Сега Чехия произвежда и оборудването за атомни централи,а България се моли на джуджето Путя да и строи Белене!!! Имам инженерна диплома от Чешката политехника в Прага!!! Съжалявам, че се върнах в България повярвал в Демокрацията!!!

    Коментиран от #43

  • 39 1122

    8 0 Отговор
    Нали нашия беше нараснал с 5% ,какво му е нарастването,няма работа,а тая дето я има е по 9 ч работен ден на минимално заплащане и това в държавна фирма.Всичко е въздух под налягане,колкото безработицата е намаляла?!Народа се изнесе в чужбина да работи,нашите се хвалят,че няма безработица.А циганите като нищо не работят тях защо не ги броят,или тях ги броят само по изборите да им гласуват.Всичката им работа на ГЕРБ е едно нечувано и не виждано БЕЗОБРАЗИЕ,ЛЪЖИ И ИЗМАМИ! НЕ, ЧЕ И КОМУНИСТИТЕ НЕ СА СЪЩИТЕ. Видяхме ги и едните и другите колко струват.Защо в Чехия им вървят работите ,а при нас нищо не става ЗАЩО,ЗАЩО?,някой може ли да отговори на тоя въпрос?
  • 40 321

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Как може всяка тема да я обръщате в за и против Русия. Болни мозъци.
    Социализъм няма нищо общо с Русия или руснаците. Ама от къде да знаеш като си неграмотен.

    Коментиран от #53

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 чиче

    5 0 Отговор
    Това е дьржава кьдето управляващите мислят за народа
  • 43 Хайде , стига!

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "К Витанов":

    Аман от чуждопоклонници! Красива природа, море, плодородна земя, но мързелив и продажен народ ,който винаги чака наготово някой да го "Освободи ", да му Даде ,да го " Оправи" да го "Реформира"...Е може би след 2 поколения!?

    Коментиран от #45

  • 44 дада

    4 1 Отговор
    V Chehia niama kradtzi!A v bulgaria....drugi niama!
  • 45 дада

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хайде , стига!":

    Propusna samo ,che oste latinite sa opredelili tozi narod kato kradliv i ebliv!!!Predi 1000 godini!!! Ta kakvo drugo ochakvash??
  • 46 Абе имат си😏

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "mik":

    Абе имат си и то доста😏!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ники

    6 2 Отговор
    Стигв нглупости в най-зле платената ферма в англия ще вземат повече пари. Стига вече заблуждавахте горките хорица които останаха да ви слугуват за по 800 лв. А ако имат езикова грамотост където и да отидат ще бъдат в пъти по-добре. Хора билетите вече са евтини., излезте и вижте сами спрете да вярвате на разни драскачи и политици...
  • 49 Хахото

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "селянин от обеля":

    Германия, Франция, Великобритания, Италия, след като Чехословакия е била трета икономическа сила, кажи ми пред кои други две от тези е била?
  • 50 Трифонов

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "супър трупър":

    Хайде без простотии, че ставаш смешен!!! Не говори за неща, от които е болезнено очевидно, че нищо не разбираш! За какви данни ми говориш?! За какви сравнения?! То и Бойко Борисов с всяко показване пред камерите, ти цитира "данни", че България е Рай на Света. Ще спорим ли по въпроса? Партийно-медийния слугинаж всеки ден изнася такива "данни"... от които ти се струва или че живееш на различно място, или че те взимат за калинка. Не гледай "данните" - силно повлияни са от тези, които ги изнасят. И не слушай "историците" и "данните", които те цитират - те също са сериозно повлияни от политическата конюнктура. Не! Чети писателите на съответното време. Там е истината. Чети Елин Пелин, чети Йовков, чети Алеко Константинов... И тогава ще разбереш, че българинът винаги е живял, като куче. Ви-на-ги!!!
  • 51 Трифонов

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Цтцт и ти си българи":

    Ако беше вярно това, което казваш, отдавна да си се върнала в България. Поживяла си доста време там и вече забелязваш само недостатъците. Затова си и склонна да идеализираш образа на България. А положението в любимата ни Татковина, е драматично тежко. Обаче друго и не заслужаваме. Не бива да забравяме, че Бойко Борисов и партията му, са единствените, които управляват три поредни мандата. Кой е отговорен за това? Фалшифицирали изборите!? Фалшифицират ги точно толкова, колкото ги фалшифицираха и всички други. Обаче само тия ни управляват вече повече от десетилетие. Щото и гласуваме масово за тях. Заслужаваме си съдбата напълно. Щом смятаме, че трябва да ни управляват тъпанарите и неграмотниците, вместо образованите и интелигентни хора, ще живеем така - мизерно! Ние винаги сме били такива. Прекланяме се пред простотата и елементарността, а плюем по интелигентността, образоваността и компетентността. Защото ни изглеждат претенциозни. "Тоя ли, бе?! Че к`во, като е професор?! С к`во е по-добър от мен?! Аз колко тъпанари професори знам, е-хееее... Аз ще се справя много по-добре от него. Образованието не е всичко!?"
    А? Колко пъти сме го чували това?! А колко пъти сме го казвали?! Е, най-накрая го претворихме и в дела - избрахме Бойко Борисов и изглеждаме доволни от избора си вече повече от 10 години.
  • 52 Рибар

    7 4 Отговор
    Ходя в Европа само на ескурзии, най-обичам да си джиткам по въшливите пазари, и да си купувам разни неща... обикалям си с жипката и спирам където ми е кеф. Спя в хотели и се храня основно в ресторанти. Прага и Будапеща са най-красивите европейски градове. Не остават по-назад и Братислава, Виена и балтийските държави... Намислил съм в скоро време (като се махне снега) да мръдна до Одеса, искам да си купя нещо от там, но е 85 кг. (не е украинка!) и трябва сам да си го транспортирам. По-натам пък, ще мина през Турция и ще посетя Грузия. И на двете места хотелите са много евтини, храната също е супер, особено в Тбилиси. После може да мина по "оня" мост и да посетя Севастопол. Опссс, забравих, ставаше дума за работа - аре бегайте да скубете паски, да миете чинии и да къпете наакани бабички, аз съм си тука...........
  • 53 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "321":

    Абе момче младо,свали си памперса и тогава коментирай.Всяка статия се върти около Русия и руснаците,защото окупираха Европа за 45 години,Добре ,че през 1989 се отървахме от тях.На теб явно ти липсват,има решение Москва те зове. Пътя, чантата на самолета и към Русия.Такива предатели като теб нямат място в България.Да те открехна,социализъм и социална държава са две различни неща които бяха невъзможни по времето да съветската окупация.

    Коментиран от #60

  • 54 дядо Йоцо гледа

    5 0 Отговор
    Чешките политици не са като нашите чуждопоклонници и родоотстъпници! Те работят за интересите преди всичко на страната си. И не се продават на чужди господари!
  • 55 Само едно ще кажа....!

    3 0 Отговор
    В Чехия да работят българи е зле, но тъй като тук хората не могат да си намерят работа тук и се принуждават да си дават душата под наем другаде....!!!! Повтарям, няма нищо....!!!!
  • 56 Някой

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Но те се отрекоха първи от комунизма и Русия.
  • 57 123

    3 0 Отговор
    Да много са добре другите от нашия бивш лагер.Но я да им пратим Ц. Ц. и ще видиш как залязват.Той ще им купи 50г. самолети и още други чудеса ще им сътвори та ще си мечтаят пак Хитлер да ги превзема.

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 немско

    1 2 Отговор
    Чувствам се супер в Германия и отскачам само до Швейцария по задачи и изобщо не мисля за други държави.
  • 60 камен

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    Каква съветска окупация те гони бе! Повтаряте една и съща измислица . Тук не е имало окупационни руски войски както имаше американски в германия и все още има.
  • 61 Дидо

    0 0 Отговор
    От пет години живея и работя в Чехия и съм доволен,защото колкото си заработил,толкова получаваш!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.